22 юни 2013

Пълнени тиквички с наденица и гъби

След картофите и краставиците, любим зеленчук са ми тиквичките и сега съм много доволна защото техния сезон е в разгара си :) :) :) И понеже в къщи най се предпочитат печени на грил тиган/пържени с кисело мляко, реших да вкарам малко разнообразие в кухнята. Този вариант на плънката беше одобрен, следователно ще бъде споделен и тук с вас :)


Необходими са: 4 тиквички, 2 сурови наденици, 5 средни печурки
2 глави лук, 2 домата, 1 чушка, 3сл ориз, олио
сол, чубрица, магданоз, целина

Нарежете гъбите на ивички и запържете за 1-2 минути в 2сл сгорещено олио. Добавете нарязания лук и 100мл вода. задушавайте в продължение на пет минути.
На наденицата направете напречни прорези от двете страни и задушете както са цели при гъбите и лука. Оставете ги за 10 минути, като ги обръщате, за да се запекат от всички страни.


След това извадете и нарежете на малки парчета /първо на кръгчета, после всяко кръгче на по 4/. Върнете обратно и прибавете обелените и нарязани на кръгчета домати, чушката и ориза. Оставете да къкри десетина минути, като разбърквате от време на време, за да не залепне ориза. Свалете от котлона и като се охлади малко прибавете настъргания на едро кашкавал,  нарязания магданоз и разбъркайте.


През това време подгответе тиквичките - разрежете на две надлъжни половини /като лодки/, издълбайте и махнете кората с белачка. Подредете ги в тава, леко посолете вътрешността, напълнете ги с плънката, а около тях налейте 2ч вода. Запечете в умерена фурна докато леко омекнат.


Напълнете тиквичките с плънката и допечете до готовност. Сервирайте ги с бял или червен топъл сос.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 юни 2013

Ръчен хляб на Селма

По случай професионалния ден на хлебарите - Спасовден, днес ще споделя една великолепна рецепта за хляб, който приготвям от доста време.


След ровене и търсене из форуми в интернет за някаква лесна рецепта за питка,  попаднах  в най-големия такъв за майки - БГ МАМА. Там открих  рецептата за ръчен хляб на Селма. Реших да я пробвам, каквото се получи, нали така се учим всички - принципа е проба-грешка :))) Но в  случая грешка няма, резултатът всеки път е отличен!
Затова сега с голямо удоволствие ще ви я напиша и тук :)

за мярка - 1чч = 250мл

1/2 кубче жива мая или 1 пакетче суха / 7гр. / оставяте да шупне заедно с 1чл захар в 1/4чч хладка вода
1 сл оцет
2/3 сл сол
4 сл олио
1 и 1/4 чч хладка вода
600-650 гр брашно / зависи от брашното, затова се снабдете с  поне още 100гр/

Замесвате тестото - аз нямам хлебопекарна и затова меся на ръка, но предполагам че ще стане и в машина. Оставете го да втаса в намаслена купа покрита с фолио, като го намазвате с малко олио / за да не хване кора /. В къщи е студено и затова слагам купата на средната скара във фурната на 40-50С, за около 50-60 минути. След това сложете тестото върху набрашнен плот и доомесете.


Оформете и сложете във форма  /продълговата или кръгла с дупка/, също намазана с олио, като отново намаслите тестото. А самото оформяне е каквото вие харесате - може само да усучите тестото, да го направите на топки, а най-лесно е просто да го оставите с леко продълговата форма на хляб. Оставете да втасва още 40 минути и после засилете градусите на фурната на 180С, печете до готовност, като проверявате с клечка да не е суров отвътре. Времето за печене е приблизително 30-40 минути.



Изваждате и увивате в ленена или памучна кърпа. Разрязвате след като се охлади. 



Големи  благодарности Селма
Рецептата за този великолепен хляб е любима на семейството ми!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

08 юни 2013

Печени млади картофки

Все още е пролет и точно сега е сезона на младите картофки. Хубавото на тях е че не е нужно да се белят, а и както са малки.... хич няма да ви е приятно :) Само ги накиснете в студена вода, изчакайте малко и ги разтъркайте с ръце - нежните кожички сами ще се отделят. А дори и да останат не е фатално - те успяват да се сготвят.


Това е един мързелив начин да си приготвите подходящо мезенце към биричката, гарнитура или бързо вегетарианско ястие :) Необходими са ви:

500 гр малки млади картофки
4 сл зехтин
сол
½ кл чесън на прах
по желание 2-3 клонки  пресен копър


Измийте хубаво картофките и сложете в тава. Ако има по-големи картофки ги нарежете на две или четири парчета / да са еднакви по големина с целите /. Поръсете със солта, зехтина и чесъна и объркайте. Налейте топла вода да ги покрие почти до половината.


Печете ги в загрята на 200С фурна докато добият приятен светлокафяв загар. Нарежете  копъра и поръсете картофките още топли след като ги извадите от фурната. 




Наздраве!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...