24 февруари 2013

Кекс с портокалови корички


Както сами ще се убедите, този кекс е много ароматен и приятен на вкус. Не съм опитвала с друг плод освен с портокал, но предполагам че ще се получи и с лимон, стига той да ви допада. Лесен е за изпълнение, лесен и бърз е и за консумиране :))) 


1 яйце
1ч захар
2сл олио
½ ч кисело мляко
4-5сл портокалови корички, заедно със сока
1ч брашно
1чл сода/или 1 пакетче бакпулвер/

Първо ще започна с обяснение как приготвих консервирани портокалови корички. Измих добре портокалите, обелих ги и от корите им изрязах само оранжевата част. Нарязах я на ситно и сложих в бурканчета от пюре /или други с подобна големина/. Във всяко добавих по 3с.л. захар и допълних с вода. Стерилизирах ги за 5 минути.

Кекса се приготвя по обичайния начин – разбива с яйцето , прибавя се захарта и се бие докато побелее. После в дадената  последователност се добавят олиото, млякото, брашното и содата, като се разбърква постоянно докато се получи гладка смес. Накрая се добавят портокаловите корички, които може да замените с настъргана портокалова кора с добавени 3-4сл изцеден портокалов сок. Аромата може да се направи и с есенция, но си е по-вкусно с плод.


Пече се на 160С на средната ската на фурната до готовност - приблизително 30 минути. След като се охлади се поръсва с пудра захар и по желаниe може да се полее с топинг или разтопен шоколад.





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

17 февруари 2013

Неделна питка

Неделя е денят, през който имам повече възможност да приготвям  отнемащи времето рецепти. И така, напоследък смело се впускам в приготвянето на тестени изделия, които за мой късмет стават сполучливи! И причината според мен е че съм намерила подходящата рецепта :))) В случая използвах перфектното тесто на Лабрекс от БГ-Мама, което видях ето тук, а оформянето някъде от интернет. Резултатът е страхотен както се вижда на снимките ми!
Питката не става много голяма, но ако удвоите продуктите ще стане голяма погача. Тавата, в която я пекох е тефлонова и е с диаметър 21см. и височина 9см.


600-650гр брашно
1сл захар
1чл сол
250мл айрян или прясно мляко
25гр жива мая / сложих 2/3 от едно кубче 42гр или 7гр суха/
75гр маграрин или краве масло
2 яйца

за намазване:
жълтъка на едното яйце, смесено с 2сл олио/или пр.мляко/

Маята разтворете в малко от затопленото мляко, захарта и изчакайте десетина минути. Смесете с останалото мляко, яйцето и белтъка от другото, разтопеното масло и солта. Изсипете постепенно в брашното и  замесете меко тесто. Оставете го да втаса в дълбока намаслена купа, като намажете и него с олио, покрийте и  я оставете на топло за около час - докато утрои обема си. В къщи не е много топло, затова го слагам да втасва на средната скара във фурната , като я пусна на 40-50С. 


След това премесете отново тестото и оформете по желание и поставете в намаслена тава, в която ще печете. Оставете да довтаса още 20-30 минути - ще се надигне още :))) Намажете я със жълтъка, смесен с олиото и поръсете със сусам. 


Печете в загрята фурна на 180С за около 20-25 минути, докато добие чудесен загар и се отдели от стените на съда. Извадете я и я поставете в плитка чиния, покрийте я с кърпа и оставете за около половин час да се задуши или както се казва - да си обиколи нивата :))))



Ние я нападнахме топла, като си я поръсихме със шарена сол и добавихме сиренце :)))





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

09 февруари 2013

Кифлички без мая

Не си падам много по месенето, но понякога се престрашавам да се пробвам и в това. Предимно използвам по-малки количества на продуктите, че ако разваля произведението, да не е голям неуспеха :)))))) Въпреки това, за миналият Великден си омесих два козунака и станаха много добри, та съм се амбицирала и за този да си направя домашни :)
Ето и моите кифлички, които се приготвят бързо, стига да сте си набавили продуктите за тях, а не като мен да бягам до магазина цели два пъти /добре че е в блока ни :-Р /. Получават се 16 броя със средна дължина 8-10см.


300гр брашно
8сл кисело мляко
2 яйца, като 1 жълтък се отделя за намазване
1сл захар
щипка сол
2сл олио
1чл сода бикарбонат
за пълнежа по избор - конфитюр, течен шоколад, орехи, сирене....


Замесете тесто /може да добавите още брашно за да замесите добре/, разделете го на две топки и оставете десетина минути да почине. Всяка топка разточете на кръг с дебелина 3-4мм и нарежете на 8 триъгълни парчета /като торта/. 


На всяко парче откъм широката му страна, сложете малко конфитюр или сирене и завийте като върха остане отдолу /за да не се разтвори при печене кифличката/.


Подредете ги в тава върху пекарска хартия или ако нямате я намаслете и поръсете с брашно. Намажете ги със жълтък, смесен с малко олио. Солените поръсете със сусам, а сладките - с кристална захар.


 Печете ги в загрята на 160-180С фурна  25-30 минути до зачервяване. Моите ги попрепекох и станаха с коричка, но въпреки това се изядоха бързо :))) При поправка ще добавя и нови "непрепечни" снимки!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...