28 януари 2013

Награда за приятели

Публикацията ми няма да е поредната рецепта на ястие. Днес ще си позволя да връча награда на мои добри виртуални приятели.


Благодаря ви мили виртуални приятели!

Винаги с удоволствие се разхождам из вашите прекрасни блогове, срещам много полезни неща и страхотни идеи!

Бъдете все така всеотдайни на кулинарията приятели, и продължавайте да споделяте с всички нас резултатите на упорития ви труд!!!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

19 януари 2013

Печени свински хапки с лук или Друсан кебап

Този начин на приготвяне на свинското месо е подходящ за всеки сезон, а гарнитурата сами си избирате каква да е - пържени картофки, печени или задушени зеленчуци, картофено пюре, салатки....каквото ви харесва :)))) Според мен сосове не му подхождат, но ако желаете може да опитате.


В случая използвах 1 кг свинско месо, което измих и нарязах на хапки. Овкусих го със сол и чубрица, добавих 2-3 лъжици олио и чаша вода и разбърках хубаво. Запекох в тава с размери 20х20см  до готовност /около час, час и половина/, докато при пробождане с вилица се разкъсва без да се дърпа - т.е. да не е жилаво. През това време разбърквах няколко пъти, за да се опече равномерно. Ако остане без течност, долейте малко вода, за да не залепне.

Нарязах 2 глави лук на едро и ги прибавих към месото, поръсих с 1чл червен пипер, щипка млян чер пипер и обърках отново добре. Върнах във фурната за още около 10 минути.

Баба ми прехвърляше в тенджерка опеченото месо, тогава добавяше лука с подправките, затваряше с капак и друсаше. Не го дозапичаше, а оставяше да се задуши лука за десетина минути и тогава сервираше. И казваше на това ястие Друсан кебап :))))

Това е, сервирате го топло с подходяща според сезона гарнитура и питие, а може да опитате и бабиния вариант!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 януари 2013

Оризова салата

Салатите от ориз могат да бъдат много варианти според продуктите, от които са съставени. Тук в блога ми вече има една такава рецепта, която намерих някъде в интернет. Използвах я като базова, промених някои продукти и се получи ето тази вкусна салатка:




За нея са ви необходими:

250гр бланширан ориз, 6-7 печени и обелени чушки
1 сварено яйце, ½ малка глава лук
1 кисела краставичка, 5 черни маслини без костилки
3 клончета магданоз
сол, зехтин, оцет

Сварете ориза, сипете го в голяма цедка или гевргир, изплакнете със студена вода и прехвърлете в купа. Към него добавете нарязаните на ивички чушки и лук, яйцето на кубчета, краставичката на тънки резени и маслините на кръгчета. Овкусете с подправките и ситно нарязания магданоз и разбъркайте. Сервирайте в салатена чиния.





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

06 януари 2013

Яхния от забулени яйца

След тежките празнични трапези, идва ред и на нещо по-леко и постно. За любителите на бабините гозби е днешното ми предложение. А за тези, които въпреки всичко не могат да сядат на масата без мръвка, им препоръчвам да си я добавят, а не да пренебрегват ястието :))))



10 яйца
4-5 стръка зелен лук или 2 глави кромид
2 домата или 1чч доматена консерва
1/3 чч ориз
2чл червен пипер
сол, чубрица, стрък нарязана целина
2 сл брашно
3-4 сл олио
китка магданоз


Задушете нарязания лук с мазнината и чаша вода. Като омекне добавете настърганите домати, подправките и по-късно измития ориз. Долейте на части, а не наведнъж, литър гореща вода и оставете ястието да ври на тих огън 10-15 минути.
Чукнете яйцата едно по едно от ниско като не разбърквате веднага, за да се забулят. Сгъстете яхнията с размитото с малко вода брашно. Поръсете с нарязан на ситно магданоз.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 януари 2013

ЧЕСТИТА НОВА 2013 ГОДИНА!


Мирна и щастлива Нова година! 

Нека 2013 да е красива, като пролетта, топла като
лятото, благодатна, като есента и силна и
непреклонна, като морето през зимата!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!