15 юли 2012

Лятно меню

През лятото си имам любими "ястия", които с удоволствие си приготвям. Навън е много горещо - от днес започват юлските горещини, но аз си стоя в къщи под климатика :) Имам достатъчно време за да ви предложа едно леко и много вкусно лятно меню :)))) 

Ще започна с класическия студен ТАРАТОР, задължително престояващ в хладилника до сервирането му. Нарязвам 1 краставица на ситни кубчета и слагам в супник. Към нея добавям 400-500гр /1 кофичка/ разбито кисело мляко и разбърквам. Прибавям 4 скилидки счукан чесън, нарязани 3-4 клончета копър, 1 чл сол и 3-4сл олио. Добавям 300мл студена вода /наливам я в кофичката от млякото/ на тънка струя като разбърквам. Слагам го в хладилника, пускам и няколко бучки лед в него.


През този сезон в къщи са задължителни ЗЕЛЕНЧУКОВИ САЛАТКИ - нарязвам домати, краставички, лук, чушка, маслини, магданоз и копър, натрошавам сирене. Ако имам сладка царевица от консерва, добавям и нея. Поръсвам със сол и зехтин и сервирам към изстудената ракийка :))))


Обичаните от мен ГРИЛОВАНИ ТИКВИЧКИ  са ми много вкусни като ги запека на грил тигана или на скара. Нарязвам ги на колелца без да ги беля, поръсвам с олио и ги разбърквам хубаво да се омазнят. Пека на горещата скара, сервирам с млечен сос ако имам под ръка.


Идва ред и на ПЪРЖЕНИТЕ КЮФТЕТА - кой не ги обича, особено децата :)))))  Смесвам 1кг кайма с 1 сурово яйце, ситно нарязана малка глава лук и подправки - 1кл чубрица, млян черен пипер по вкус, нарязана на ситно китка магданоз, 1 щипка сминдух. Накисвам 1 филия стар хляб с малко вода и след като го изцедя го намачквам и добавям към каймата. Обърквам и оформям на малки топки, големи колкото яйце. Сплесквам ги леко и изпържвам в горещо олио, отцеждам върху лист от кухненска ролка.


През лятото не отказвам и една ПИЦА със студена биричка :))) Купувам си тесто, но може и да си замесите - рецепти има много. Разстилам го в намаслена тава, като не използвам брашно а си топвам ръцете в олиото от тавата. Отгоре слагам доматено пюре или лютеница, подреждам плънката - нарязан колбас, задължително на едро лук, царевичка, ако има чушка, нарязано сварено яйце, гъби, маслини... Поръсвам с риган и чубрица и слагам кашкавал - на тънки плочки или настърган. Пека на 200С около 20-30 минути, после покривам с вестник да се задуши.


Най-добрият десерт за лятото, след плодовете разбира се, е СЛАДОЛЕДА! Освен  да се хапва направо от кутията му, може да го сервирате върху плодове, полят с топинг или мед, поръсен с ядки. Аз ще ви предложа да го сложите по 2-3 лъжици върху парче руло, оставете малко да се отпусне и  се насладете на вкусотията :))))



ДА ВИ Е СЛАДКО И ХЛАДНО :))))

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

07 юли 2012

Тиквички с ориз и лук

Отново рецепта за тиквички, но няма как - сега им е сезона :)))) а и са чудесен летен зеленчук. Ястието може да се консумира както топло, така и студено.  Идеята взаимствах от интернет и с някои промени и подобрения ето какво получих:



Необходими продукти:
2 тиквички
1/2 чч ориз, мисля че с цяла ще е по-добре :)
500мл доматен сок
3 глави кромид лук
зехтин/олио
брашно за овалване
сол, млян чер пипер
1кл червен пипер
магданоз, копър - ситно нарязани

Лукът се нарязва  на ситно и се задушава с малко зехтин и вода. След като омекне се добавят ориза, 2-3 лъжици от доматения сок и подправките. Долива се чаша/две/ гореща вода и се оставя да къкри 10-15 минути, като се разбърква за да не залепне. Ориза трябва да остане полуготов, защото може да стане на каша. 


Прехвърля се в тава и се разстила равномерно по дъното и.


Тиквичките се обелват и нарязват на на не-много дебели шайби. Овалват се в брашно и се подреждат върху ориза леко застъпени.


Заливат се с доматения сок и се поръсва с 3-4 лъжици зехтин.


 Ястието се запича на 200С около 40 минути, или докато се поизпари  течността. 




ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Ако в къщи ви се чумерят на това постно ястие, облагородете го с 200-300гр кайма, добавена към ориза  :)))))



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...