28 май 2012

Яйца по Смолянски

Предлаганото от мен днес ястие го видях по телевизията,  приготвено от Иван Звездев. Това беше преди три години, и все пропускам да го споделя. Ако обичате картофи, определено ще ви допадне, защото е съставено от продукти, които много се допълват. Може да си добавите от вас подправки или някое саламче, това си решавате вие :))) Ето и рецептата с малко  снимков материал:


Необходими са ви само: 1кг. картофи, 250гр. сирене/в оригинал е овче/, 60гр. краве масло
 1ч.ч. прясно мляко, 4 яйца

Сварявате картофите и докато са още топли ги обелвате и настъргвате на едро ренде. Сиренето също настъргвате на едро и го прибавяте към картофите. Към тях се слагат запърженото за кратко масло и топлото мляко. Посолявате и разбърквате.


Изсипах картофената смес в намаслени керамични съдове - нещо като гювечета без капак. Оформих малко кладенче във всяка порция и чукнах в него по едно яйце, отгоре му сложих бучка масло.


Запекох докато се забули яйцето.


Може да си приготвите ястието и в тавичка, но аз лично предпочитам керамиката - придава уют и топлина, а и вкусът на всичко приготвено в тях е много по-добър :)))



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

21 май 2012

Майски дъжд - награди от Мони

Днес ще споделя с вас наградките, които получих от Мони - YOUR BLOG IS GREAT, RED CARPET, VERSATILE BLOGGER, I LOVE YOUR BLOG.

Мила Мони, много ме развълнува с този майски дъжд от награди, а и цели четири наведнъж...
БЛАГОДАРЯ ТИ  :* :* :*







Аз от своя страна ще ги споделя с още кулинарни блогъри, които абсолютно заслужават да бъдат посипани от този дъжд от награди:  ДариГериКандиБениГисчо
Исках да наградя и други, но Мони вече им ги е дала, затова не ми се иска да се чувстват пренебрегнати от мен. Всички заслужават!!!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 май 2012

Паниран пангасиус на фурна


Предполагам доста от вас много обичат панирана рибка, но се въздържат заради нездравословното и приготвяне - пърженето. От скоро приготвям по нов начин тази вкусотия, при който не пържа, а пека на фурна. Така ще останете доволни от факта че домът ви няма да се сдобие с неприятния аромат на пържено, както всъщност и вие самите :))) Другото голямо предимство е,  че няма да стоите постоянно до тигана. Опитайте и ще се убедите в думите ми :) 


Използвам пангасиус /получава се и с други риби/, който мариновам с  малко сол, соев сос и  лимонов сок.   Хубаво е да постои в марината поне час. След това потапям филетата в разбити яйца  и овалвам  много хубаво, за да полепне добре, в следната смес, : брашно и галета в съотношение 50/50, подправки - млян чер пипер, сух девесил и мащерка. Подреждам парчетата едно до друго в тава застлана с пекарска хартия на дъното, която съм намаслила предварително. Поръсвам рибката с олио и пека в загрята фурна на 200С, на средната скара.
Гарнитурата е според сезона - пресни, печени или варени зеленчуци, туршия...




Да ви е сладко!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

07 май 2012

Архив анкета - От къде черпите кулинарни идеи?



*Девета  анкета*



От къде черпите кулинарни идеи?

                                          От готварските книги              6 гласа    24%
                                         От интернет                               23 гласа   92%
                                         От вестници и списания            4 гласа    16%
                                         От телевизията                          8 гласа    32%
                                         От мама или баба                        4 гласа    16%
                                        

Приключила на 10.04.2012г.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 май 2012

Пилешки сърца със зелен лук и ориз

Напоследък не ми остава време за любимия блог, тъй като тези дни нашето семейство се сдоби с нов домашен любимец - пухкав и бял, много игрив самоед Рекс :)))) Определено аз съм му бавачката - само на 3 месеца е и в момента му растат зъбките...познайте каква игра и какво следене пада по цял ден :) Ето и нашият "малък" /засега/ сладур:



Няма да се размине статията без рецепта, затова ето я и нея - прекрасен бял ориз с пилешки сърца и пресен зелен лук. Откакто излезе в градината ни, младият лук го използвам за почти всички ястия. В редовните салати, старият го заменям с пресен, така вкусът им става много по-нежен. 


Сега да минем към необходимите продукти за вкусното предложение днес:
800гр. пилешки сърца
3 стръка зелен лук
3 печурки
1 морков
200гр. ориз
5-6сл олио
сол, чер пипер, чубрица
стръкчета магданоз и целина 

Сърцата се измиват и се сваряват в подсолена вода за около час. Прехвърлят се в тава.


Отделно се задушават докато омекнат с малко олио и вода ситно нарязаните зелен лук и морков, и нарязаните на резени гъби. Слагат се в тавата при сърцата и се добавят подправките, налива се от горещия бульон /в съотношение течност - ориз 3:1/, в който са варени сърцата. 


Пече се в загрята фурна 30 минути до готовност на ориза. След това се покрива с хартия за да се задуши. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...