22 април 2012

Витаминозна салата

През този сезон организма има нужда да си "зареди" батериите, изтощили се от зимното нездравословно хранене, което е било предимно от консервирани храни. По този повод предлагам една витаминозна салатка, лека с приятен и свеж вкус. 


Продукти:
250гр. спанак 
250гр. прясно зеле
100гр. сирене
2 твърдо сварени яйца
сол, зехтин, оцет
пресен магданоз

Спанака се почиства от дръжките, измива се старателно под течаща вода / водата изсмуква витамините, затова не го киснете/ и се нарязва на ивички. Зелето също се нарязва на ивички, посолява се и се намачква леко. Смесват се в купа и към тях се добавя нарязания на ситно магданоз.


Яйцата се обелват и заедно със сиренето се нарязват на малки кубчета, прибавят се към зеленчуците. Добавят се също и подправките, дозирани по вкус. Всичко се обърква добре. Салата се сервира в подходящи плитки чинии.


Полезните вещества и витамините, които получавате от нея:
от спанака - витамин С, провитамин А/каротин/, витамини В, В1, В2, В6, РР, К, фолиева киселина, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, хлор, йод
от зелето - витамини С, U, В1, В2, калий, калций, фосфор, натрий, хлор, магнезий, желязо
от яйцата - витамини А, Д, Е, белтъчини, протеини
от сиренето - витамини А, Д, Е, водноразтворимите В1, В12, белтъчни вещества и мазнини, аминокиселини - левцин, изолевцин, лизин, метионин, цистин, фенилаланин, тирозин, тиреонин, триптофан и валин.
от зехтина - витамини А, Д, С, мононенаситни мастни киселини, понижаващи новото на лошият холестерол.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

14 април 2012

Салата за Великден и много пролетно настроение

Не мога да не ви покажа какви хубави снимки направих на село преди няколко дена :) Имах нужда да се заредя с много пролетно настроение, особено след тази тежка и дълга мразовита зима.



Най-любимият за мен сезон пролетта свързвам неимоверно със зелената салата, и по този повод ще споделя с вас една от най-подходящите салати за Великден :))


Почиствам  3-4 зелени салатки /в моите имаше и червена/, измивам хубаво под течаща вода /за да падне калта/ след предварително кратко накисване. Нарязвам я на ивички и слагам в дълбока купа. Към нея добавям ситно нарязани 4-5 стръка зелен лук, 1 стрък пресен зелен чесън,  и китка магданоз, също нарязана на ситно. 
Измивам 1 или 1/2 краставица, 2-3 репички, нарязвам на резени, прибавям и тях към салата.  Посолявам, поръсвам със зехтин и оцет като количеството си зависи от това как ви допада като вкус. Разбърквам салата, като леко я намачквам, защото е доста бухнала. Ако ще я сервирате след час например, не я мачкайте, тя сама ще спадне.
И така готовата и овкусена салата разпределям в чинии, и декорирам с нарязани на кръгчета или резени сварени яйца, и няколко маслини.

И още едно мое предложение са Великденска салата вижте ето тук:


Не забравяйте и печеното агнешко месо, за да бъде вашата трапеза завършена :))) 

Със снимки на моите тазгодишни боядисани яйца  ви пожелавам хубави великденски празници!  

Бъдете живи и здрави вие и цялото ви семейство!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

03 април 2012

Панирана коприва

Вече съм на пролетна вълна, слънцето напече, стопли се :))) Времето е чудесно да се поразходим из природата или любимото село, и да си наберем коприва! След изтощителната дълга зима, се нуждаем от презареждане, и с какво по-подходящо от млада зеленийка :)))))


А как може да си приготвите това вкусно мезенце за биричка? Ето как:

Измивате набраните връхчета от млада коприва /около 300гр бяха моите/ 


и бланширате за 3-5 минути - те са крехки и не е необходимо повече време. 
 Отцеждате, практично е в гевгир :) 


Приготвяте си панировката - разбивате 2 яйца в купа, слагате подправки: 1кл. чубрица, 2сл. сух джоджен, сол и млян чер пипер по вкус. Добавяте 3-4сл бира и 4-5сл брашно. Разбърквате много хубаво, за да се получи гладка смес като за кекс.


 После в нея потапяте стръкчетата коприва и изпържвате до златисто от двете страни в сгорещено олио. Може да сложите копривата в сместа и да си гребвате с лъжица от нея, после отново поставяте внимателно да се пържи в олиото.


Задължително отцедете върху кухненска ролка, за да не ви останат мазни и тежки получените хапки.



И остава да си отворите една студена бира, а аз мога да ви кажа Наздраве :))))




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 април 2012

Салата Мозайка

Почти зимното време навън ме подсети да си направя една хубава салатка от варени зеленчуци и майонеза. Много е лесна за приготвяне, особено ако като мен винаги поддържате кутийка с царевица, бурканче краставички...Дадох и името Мозайка, защото ми напомни за тази пъстра детска игра, която много обичах като малка :))) Ето и рецептата:


Необходими продукти:
500гр сварени картофи
1-2 сварени моркова
2-3 кисели краставички
5сл царевица от консерва
1-2 стръкчета копър


Картофите, морковите и краставичките се нарязах на ситни кубчета и се смесих в купа. Към тях прибавих царевицата, млечно-майонезения сос и ситно нарязания копър. Обърках добре.


Сервирах в салатени купички без да украся, защото салатката е достатъчно пъстра :-)



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!