27 март 2012

Бухтите на баба Мария

С тези бухти съм закусвала често като малка, когато съм била на село при баба и дядо, в хубавото време на безгрижното детство...и разбира се всяка ваканция :))) 



Рецептата е много сполучлива, и продуктите не са много. Не мога да уточня колко бухтички се получават, защото зависи от това колко са големи. От една доза на мен ми се напълва една голяма купа с диаметър 26см и височина 13см. 


Опитвах да ги направя на фигурки с формички за сладки, но при пърженето се надуват и формите се загубват, все пак ще ги видите на снимките  :((( Така че моят съвет е да си ги режете на ромбове.

Ето продуктите:
2 яйца, но може и 1
4сл захар
250гр кисело мляко
1чл сода бикарбонат
около 2-3чч брашно
олио за пържене

Яйцата се разбиват със захарта, добавят се млякото, погасено със содата. Брашното се пресява и се сипва на части при яйчената смес. Замесва се меко тесто, разточва се върху набрашнена повърхност и се нарязва на фигурки - на ромбове най-добре стават. Бухтите се изпържват в сгорещеното олио, отцеждат се на лист от кухненска ролка.



Поднасят се със сирене, сладко, или поръсени с пудра захар, или с каквото ви хареса  :-) 





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

22 март 2012

Патладжан с доматен сос


22 март е официалният празник на моя роден град  град Велико Търново! Празникът  се свързва с победата на цар Иван Асен II над Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март / 9 март стар стил/ 1230г., както и с деня на Св.Четиридесет мъченици.

Може да се насладите  и на най-новата атракция на града - 3D Светлинно шоу:







По този повод днес ще ви споделя една рецепта за постно ястие, което е от нашия край. Ето и оригиналната рецепта от книгата "Българска национална кухня":



В моят вариант има някои промени, най-вече не съм пържила патладжаните /знаете че първо се посоляват, постояват 30 мин., отцеждат се от горчивата вода и се изплакват преди готвене/, а ги намазах с олио и изпекох на грил тиган от двете страни. 

После ги прехвърлих в огнеупорен съд ги залях с доматения сос, който правя по тази рецепта :))) Поръсих с галета, малко олио и запекох за много кратко. Готовото ястие сервирах в чиния и поръсих с магданоз и целина.

Това ястие е по-скоро лятно, но аз имах във фризера прибран изпечен патладжан, имах и в шише доматено сосче. Така че си го приготвих и сега, когато няма пресни зеленчуци - не купувам такива от пазара, когато не им е сезона, защото са много изкуствени и безвкусни.


Замислям се, че на това постно ястие  ще му подхожда и натрошено сиренце :)))
Добър апетит!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

20 март 2012

Спаначена супа

Дъжд вали, трева зелена, слънце зад облак се скри.
Славей от нейде се дочу и на бор,
 въздух замириса.

Честита първа пролет!



По случай идването на любимият ми сезон ще ви предложа нещо съвсем подходящо - леко и зеленко :))))


500гр. изчистен спанак
2 глави кромид лук
1 морков
шепа фиде
1 яйце
сирене
сол, чубрица
2-3 листа джоджен
3-4сл олио

Спанака се нарязва на ивици и се изсипва в тенджера с вода. Добавят се нарязаните на ситно лук и морков. След като омекнат се слагат фидето и подправките. Долива се гореща вода ако има нужда. 
Когато фидето е готово /да се срязва при натиск с лъжица/ супата се отмества от огъня. След 10-15 минути се застройва с яйцето, предварително разбито с няколко капки оцет. Поръсва се с нарязан магданоз, натрошава се сиренето и се разбърква.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

17 март 2012

Свинско месо с кисело зеле

Днес предлагам на моята трапеза едно много класичско българско ястие, по начина по който съм научила от майка ми. Вместо чисто месо може да се приготви и с ребра, джолан или гърди.


Необходими са:

700-800гр свинско месо от бут
1 малка кисела зелка
олио
червен пипер
чубрица
суха целина
млян чер пипер
брашно

Месото се нарязва на малки парчета, горе-долу с големината на орех, запържват се с лъжица мазнина в дълбока тенджера докато побелеят.


Добавя се червения пипер и се разбърква добре. Слага се нарязаното кисело зеле, чубрицата, черния пипер и целината. Предполага се че зелето е солено, затова сол не се слага. 


Смесват се хубаво, долива се гореща вода и се оставя на ври на тих огън около два часа, като се разбърква периодично. 


След това се прехвърля в тава, поръсва се с 1-2 лъжици брашно, 3-4 лъжици олио и се разбърква. Слага се на средната скара на загрята фурна,  и се запича само на горен реотан на 180-200С докато покафенее.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

11 март 2012

Пиле по градинарски

Това популярно българско ястие има много начини на приготвяне, а и продуктите може да се сложат по избор. Приготвих го в гювеч, но  може и в тенджера, а защо не и в тава :)


Необходими продукти:
1 пиле
150гр гъби
5 глави лук
3 моркова
1кч грах
500гр картофи
1 чушка
1чч зелен боб
500гр домат от консерва
5-6 скилидки чесън
сол, чубрица, магданоз, целина
1сл червен пипер
1кл млян черен пипер
3-4сл брашно
4-5сл олио

Приготвяне:

Пилето се нарязва на порции, които се запържват в малко олио и после се прехвърлят в пръстен гювеч.


В отделен съд се смесват и осоляват нарязаните на едро лук, морков, гъби, зелен боб, чушки и чесън. Картофите се обелват, ако са големи се нарязват на едри кубчета и се добавят. Всички зеленчуци се слагат в гювеча с пилешкото месо.


Доматената консерва се изсипва в купа и се смесва с червения пипер, целината, магданоза, чубрицата и черния пипер и се добавя към останалите продукти. 


Налива се 1 и 1/2  чаша топла вода, в която е размито брашното. Всичко се обърква и гювеча се захлупва.


 Слага се в студена фурна и се пече два и половина часа първо на 200С, а след час на 150С.





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

07 март 2012

Салата *Свежест*

Днес предложението ми е за една много свежа салатка, затова и името и е такова. Лека и изключително приятна е :) Рецептата я взех от блога на моята виртуална приятелка  Галка. Опитайте я, ще ви допадне :)))


Продукти:
1/2 глава китайско зеле
300гр, меко сирене
1 прясна краставица
200гр заквасена сметана /може и цедено мляко/
1сл зехтин
сол

В купа се смесват нарязаното на ивици зеле, сиренето на кубчета, и краставицата на резени. Добавят се сметаната, зехтина и се посолява на вкус. Салатката се сервира  в купа, украсява се с клонче магданоз. 


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

04 март 2012

Гъбен сос

Сосът се приготвя изключително бързо, поднесен върху пържола си попада 
 точно на място :) 


Ето и как се приготвя:

В малка касерола или тенджерка се загряват 2сл олио, добавя се 1сл брашно и се запържва. Разрежда се с 1чч горещ бульон, който се налива на тънка струйка при интензивно бъркане, за да се получи гладка смес.

Слагат се около 100гр нарязани на тънки резени мариновани гъби и подправки по вкус, но и 1сл Вегета ще направи вкусът на соса чудесен. При нужда се добавя още бульон, вода или бяло вино до желаната гъстота. Оставя се да ври 5 минутки.

След като се свали от огъня се добавят 1-2 стръка ситно нарязан магданоз.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

03 март 2012

Архив анкета - Кой годишен сезон харесвате?

                                                                       *Осма анкета*


Кой годишен сезон харесвате?

                                                 Пролет                             11гласа   32%
                                                 Лято                                 13 гласа   38%
                                                 Есен                                    3 гласа     8%
                                                 Зима                                   1 гласа     2%
                                                 Всички                               6 гласа    17%
                                                 Нямам любим                  0 гласа      0%


Приключила на 27.02.2012г.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Честит 3 март!




Честит празник, българи!


Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.
Припев:
Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!