30 януари 2012

Салата с паста, пилешко и маслини

Хубавото на салатите с паста и други макаронени изделия, е това че могат да служат и като основно ястие. Приготвят се с майонеза, млечен сос, а и само с дресинг от зехтин и лимонов сок са оригинални. Салата, която днес ви предлагам е точно от последният вид, лека и страшно вкусна /щом половинката ми я хареса, а по-принцип не обича паста.../ 


Предлагам ви моето приготовление, а нейният оригинален източник е тук. Ето какви продукти използвах:
1чч паста - спирали
1/2чч сварено пилешко месо
1 малък домат
2сл маслини без костилки,
1-2 стъка зелен лук
сол, зехтин, лимонов сок/оцет

Пастата сварих според указанията и, отцедих в гевгир и прехвърлих в купа. Към нея добавих останалите продукти, нарязани на дребни парчета, овкусих с подправките и обърках добре. Сервирах в две салатени чинии. 



Остава да си налеете чаша ракия или бяло вино, а от мен - НАЗДРАВЕ!

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Архив анкета - Обичате ли да пазарувате?

                                                                     *Седма анкета*


Обичате ли да пазарувате?

                                                 Да                                 5 гласа   62%
                                                 Не                                 3 гласа   37%
                                        
Приключила на 27.01.2012г.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

27 януари 2012

Зимни снимки и награди :)

Тези дни Баба Зима ни позатрупа с голям сняг, чудни гледки се получиха. Не можах да се сдържа и направих няколко снимки на белият снежец тази сутрин:






А сега да продължа с наградите, които получих от



Сърдечно и благодаря за вниманието, винаги се чувствам много щастлива, когато някой оцени моите приготовления и блога ми! 
  Отново Благодаря ти Мира!


Продължавам с правилата на тези страхотни награди:

1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му ! 
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това ! 
3.Споделете 7 неща за себе си !
 

Условията за The Liebster Blog Award:

1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал !
2. Сложете наградата в блога си !
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете !
4. Посетете блоговете им и ги информирайте !

А сега малко и за мен по т.3: 



1. Семейството ми за мен на на първо място!
2. Хобито ми е кулинарията, и смятам че се справям добре на това поприще /въпреки че е съвсем непрофесионално/ :)
3. За жалост от почти 3 години съм домакиня :(
4. Също така съм голям домошар!
5. Малко все на кантар поставям нещата, но това е от зодията ми :)
6. Обичам сбирките с приятели, и то най-вече когато са у дома!
7. Харесвам папагалите, оглеждам си техни представители от 16 годишна.


Изпращам наградите при:


Мина - Angellovescooking
Мъх - Горски мъх
Живка - Рецептите на Zoii
EdiLina - Моите кулинарни премеждия
Дари - Daricook
Гери - Geri Blog
Таня - Аз готвя
Ани - Вкуснотека
Ели - Уверена в кухнята
Боби - Кулинарни изкушения с Боби


Ивана - С нож и вилица в ръка
Нина - В кухнята с ninfil
Candy - My Candy kitchen
Бети - Вкусно с Бети
Марги - От кухнята на Марги

Продължавайте да сте все така страхотни! Пожелавам ви много успехи!




Днес 28.01.2012г допълвам поста си с още една получена награда от милата Candy - My Candy kitchen. Много ти благодаря, хубаво е когато се запознаваме чрез такива прекрасни поводи! Радвам се че съм ти голям приятел, макар и виртуален! 


С удоволствие споделям и тази награда с: 
traiana - Вълшебства в кухнята
Яна - В кухнята съм
Еликсир - Кулинарен еликсир
zi4e - Черпак с мерак
Мира - Хляб и сол
Vili Konova - Изненадите на Мери Попинс 
Мария - faitmaison 
Пепчо - Храна за мой'те канибали 
Зори - zornitsapizza 


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

26 януари 2012

Заек с гъби в гювеч

Днес ви предлагам вариант за приготвяне на заек, и той е в гювеч. Хубавото на ястията, сготвени  в керамичен съд е, че са практични - слагат се всички продукти и после те само се пекат без да ви занимават допълнително, а също така са и уникално вкусни :)


Продукти:
1 бр. заек
7-8 стръка зелен лук
6-7 печурки
2  моркова
2 стръка девесил
2 стръка целина
1 връзка магданоз
6-7 листа джоджен
5-6 зърна бахар
3 листа дафинов лист
4 с.л. брашно
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. бял или черен пипер
1/3 ч.ч. олио
4-5 с.л. соев сос
2-3 щипки чубрица
1 глава чесън

Заекът се измива, нарязва се на порции (около 10) и се овкусява със сол и соев сос. Порциите се овалват в смес,  приготвена от брашното, червения пипер, чубрицата и   1 ч.ч. вода. 


В намаслен гювеч се подреждат половината месо, отгоре се слагат половината нарязани зеленчуци - лук, морков и гъби, обелените скилидки чесън и подправките. След това се нареждат останалите порции месо, после зеленчуци и подправки. 


Поръсва се с олиото, наливат се 2-3 чаши леко подсолена вода /ако искате да е по-гъст соса, добавете 2сл брашно към нея/, захлупва се с капак и се слага в студена фурна. Пече се на 180 С за около 2 часа и половина. 


Сервирате с гарнитура по избор - при мен един път имаше вариант с пюре от картофи и броколи, ориз с грах и шунка, и кюфтенца :)))


При друг само с пържени картофки и 2-3 лъжици от сосчето с морковчета и гъбки:


Приятен апетит!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

17 януари 2012

Салата от кус кус


Без много приказки, направо към продуктите за тази лесна салатка :)

200гр кускус
10бр ролца от раци
4-6сл сладка царевица от консерва

Кускусът се сварява, отцежда и изсипва в купа. Към него се добавят нарязаните на малки кубчета ролца от раци, царевицата и соса. Разбърква се добре и се изсипва в салатени чинии. Украсява се по желание :)




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

15 януари 2012

Млечно-майонезен сос за салати

Предлагам на вашето внимание едно универсално млечно сосче, което може да се използва за салати, зеленчуци /варени, печени, пържени или задушени/, леки меса и колбаси.


Експериметирала съм го като добавка в различни ястия, но най ми допада като вкус на салатките :))))



Необходими са: 1 кутийка майонеза /200гр/, 3-5сл кисело мляко, 1чл горчица, сол по вкус, 1-2 пресовани скилидки чесън /или 1-2 щипки на прах, ситно нарязан копър по желание.

Всички продукти се смесват и се разбъркват много добре. Ако искате соса да е по-течен добавяте още 1-2сл кисело мляко. 

Това е :)



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 януари 2012

Архив анкета - Къде сте по празниците?

*Шеста анкета*


Къде сте по празниците?

                                          В къщи                                  6 гласа   75%
                                         На гости                                 1 глас   12%
                                         На ресторант                     0 гласа    0%
                                         На хижа                                  0 гласа    0%
                                         На ресторант                     0 гласа    0%
                                        В чужбина                                1 глас   12%

Приключила на 09.01.2012г.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Рибена чорба

В тези мразовити зимни дни, много добре ще ви се отрази една гореща чорбичка, и защо тя да не е рибена :) Издавам ви моето приготовление, надявам се да ви допадне!


В голямо парче марля слагам изчистената и нарязана на едро риба /шаран, толстолоб или друга с тегло около килограм/, завързвам и поставям в тенджера. Наливам студена вода докато я покрие и малко отгоре й, и слагам на котлона. Оставям да поври до готовност на рибата /15-20 минути/, след което я изваждам както е в марлята и прехвърлям в тава. Оставям я да се охлади и почиствам от костите.

През това време слагам в тенджерата нарязани за ситно 1-2 глави кромид лук, 1 морков, настърган домат /или 1кч от консерва/, и малко след това 2-3сл ориз и подправки - 1-2 щипки чубрица, стрък целина, стрък девисил, мащерка, млян чер пипер и сол по ваш вкус. Когато всичко е сварено слагам парченцата от рибата, доливам вода до желаната гъстота. Ако рибата не е много тлъста добавете и малко олио - около 2-3сл. Оставям за 1-2 минути още да ври и отмествам супата от котлона.  Поръсвам с нарязания пресен магданоз.

Забележка: Ако рибата е малко като количество може да добавите 1-2 картофа.  А ако сте любители на лютото, добавете и едно чушле :))))

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

09 януари 2012

Яйца на очи

Мога да кажа че за мен това е най-бързото за приготвяне "ястие",  днес ви предлагам рецептата с малка добавка :)))


Наливате мазнина да покрие дъното на тиган, загрявате я добре и от ниско чуквате яйцата. Щом белтъка побелее, започвате да ги поливате с лъжица за да се позапържат и от горната страна. Колко време ще правите това - зависи как предпочитате яйцата - рохки или твърди. Следите колко се втвърдява жълтъка и когато са готови по ваш вкус, ги изваждате с решетка и слагате в чиния. Обикновено за една порция са достатъчни 3 яйца. Веднага ги посолявате леко, настъргвате отгоре им кашкавал /може и сирене, а и двете не е зле на вкус :) / и поръсвате със шарена сол, червен пипер или друга подправка по избор. Сервирате ги със салатка или някакъв колбас, или самостоятелно.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

04 януари 2012

Пилешки дробчета на тиган

Да започнем годината подобаващо с един много традиционен аламинут, а също така и страхотно мезе през лятото за бира, а през зимата за вино :))) Не съм споменала в заглавието "пържени", защото те определено се задушават - самите дробчета си пускат течност.




Половин килограм пилешко дробчета се измиват. нарязват на две и се посоляват / може по желание да се добави и млян чер пипер/.


 Отцеждат се добре от водата най-добре в гивгир, и се изсипват в тиган със сгорещено олио. Пържат се като се разбъркват от време на време. Готвя на газ и силата на пламъка ми е средна, преценете сами това ако използвате електрически котлон/може би 3-та от 4-ри степени/.


Необходими са около 20-25 минути за да са готови, затова малко преди това /5 минути/ се добавят 2 глави кромид лук и се поръсва със шарена сол или подправка за дреболии.





Понякога добавям и нарязана на ивички сурова чушка - тя добавя аромата си и ги овкусява много добре! 


 Тигана се отмества от котлона и се оставя покрит с капак да се задушат дробчетата. Сервират се в чиния поръсени с нарязан пресен магданоз.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!