27 октомври 2011

Лек лимонов сладкиш, и отново награда!

Когато започнах да приготвям този сладкиш, имах съвсем друга идея. В последствие някак в движение ми дойде друга идея, която за моя радост се получи успешна :)))


2 яйца
1чч захар
1/2чч олио
1чч кисело мляко
2чч брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
локум по желание

Забърква се смес по класическия начин - първо се разбиват с тел хубаво яйцата , добавя се захарта, по-късно се добавят олиото на тънка струйка, и киселото мляко/може и непълна чаша/. Смесените брашно, ванилия и бакпулвер се прибавят като се разбърква хубаво за да не останат бучки. Слага се кората от лимон. Сместа се изсипва в намаслена тава /ако не е с незалепващо покритие, се и набрашнява/. От мен добавих локум, нарязан на малки парченца, но не е задължителен, само го сложете отгоре, за да не потъне и да залепне за дъното на тавата.  
Пече се в загрята умерена фурна - 160-180С, до готовност, като се проверява с клечка. След охлаждане сладкиша се поръсва с пудра захар и се нарязва на фигурки по желание. 



Получава се много ароматен, лек и пухкав сладкиш :)))


Искам да споделя с вас и благодарността си към  Зиче 
за наградката която получих от нея!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

25 октомври 2011

Салата от домат с риба тон, и ... награди :)

В началото на есента, зеленчуците вече нямат хубавият си оригинален вкус. Но ако все още са ви останали домати, които са зрели на сила и не са така вкусни, моето предложение ще ви допадне :)))



Необходими са ви няколко домата /най-вероятно по това време имате по-дребни/, измивате ги и нарязвате в салатена чиния на кръгчета ако са дребни, и на резени ако са големи.


Отделно в купа се смесват нарязан на ивици кромид лук /1 малка глава/, парче от филе риба тон от консерва /1 малка кутийка 85гр/, слагат се върху домата.


Поръсва се със зехтин и малко сол, украсява се с маслини. По желание се поръсва с магданоз.



Да се похваля с наградките от Деси - Dasye's kitchen, за които много и благодаря!!! 



Аз от своя страна ги споделям с напълно заслужилите блогърки и отлични кулинарки:


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

24 октомври 2011

Архив анкета - кой готви във вашия дом?

* Втора анкета *



Кой готви във вашия дом?

Аз, разбира се                 5 гласа   62%
Половинката ми            1 глас     12%
Майка ми                       1 глас     12%
Свекървата/Тъщата   1 глас     12%
Има и ресторанти :)   0 гласа   0%



Приключила на 23.10.2011г.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

22 октомври 2011

Публикация в сп.Домашна кухня

Вече и аз мога да се похваля с публикация в популярно кулинарно списание, и то с голям тираж. В брой 32 от 21 октомври 2011г., Списание "Домашна кухня" представи моят Кулинарен блог, за което много им благодаря! 



Представени са 5 рецепти:  Икономични понички








Убедително мога да сложа етикет Награди на тази моя публикация, защото това си е един вид награда за мен!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

18 октомври 2011

Запеканка от кус кус с чушки

Лесен и бърз аламинут :)))


200гр кус кус /половин пакет/
4-5 печени чушки, обелени 
150г извара /натрошено сирене/
1  домат
2 яйца, разбити
сол, зехтин/олио, риган
може сложите и пресен магданоз 

Докато варите кус кус-а, нарязвате чушките и домата на дребно и ги слагате в намаслена тавичка /размерите на моята са 20х30см/, добавяте сиренето и яйцата. Отцеждате сварения кус кус и също прибавяте в тавичката. Посолявате ако има нужда, поръсвате една - две щипки риган и 2-3сл зехтин, чаша вода и разбърквате добре. 


Печете на умерена фурна /на 180С е в моята печка/ докато се зачерви, приблизително 20-30 минути.





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

16 октомври 2011

Телешки жили в гювеч или Горнооряховско гърне

Не се плашете от броя на продуктите, това изключително вкусно ястие се приготвя много лесно. У нас е на почит през студените месеци, особено ако има и червено винце :))) Единственото неудобство е, че е необходимо повечко време за приготвянето му. 



Продукти:
1кг телешки жили
1кг дребни картофи
3 големи моркова/или 4-5 малки/
3 глави кромид лук
2 червени чушки
1 глава чесън
3-4 домата
1ч червено вино
2сл брашно
стрък целина, китка магданоз
малко чубрица, 3 дафинови листа
сол, около 10 зърна чер пипер 
олио

Телешките жили се нарязват на парчета с големина на кибритена кутийка /показвам ви какви инструменти използвах за тази трудна операция :)))/.




В намаслен гювеч се слагат всички продукти, като някои също се нарязват - моркови, лук, чушки, подправки, домата се настъргва, а картофите и скилидките чесън се слагат цели. Налива се виното, две-три чаши вода/може и още ако искате да има повечко сосче/, поръсва се с 2-3 лъжици олио, похлупва се и се слага в студена фурна. Първият час се пече на 200С, а останалите 4-5 часа - на 100-150С.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Архив анкета - какво месо обичате да хапвате?

Това е първата анкета, която пускам в блога си, и 
ще продължавам с нови :))))



Какво месо обичате да хапвате?

Пилешко       4 гласа  57%
Свинско       2 гласа  28%
Телешко       0 гласа   0%
Риба             1 глас    14%
Не ям месо  1 глас    14%

Приключила на 13.10.2011г.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 октомври 2011

Сарма туршия

Сега, когато започнахме да хапваме туршийките, ще ви споделя една рецепта. Не е крайно различна от обичайните, продуктите са си стандартни. Разликата е в подреждането им в буркана.  




Използвах: зелка, краставица, камби/стават и червени чушки/, моркови, целина, чесън, зърна чер пипер, сол, захар, оцет. 

Зеленчуците се почиства, измиват и нарязват на дребно. Объркват се. 


Листата на зелето се отделят внимателно.


 Във всяко едно се слагат по 1-2 лъжици от зеленчуците и се завива сарма.



 Подреждат се в буркани, слагат се подправките - за компотен буркан /тип омния/ са: 1сл сол, 2сл захар, 4сл оцет, 2 аспирина /хубаво е да се счукат, за да се разтворят по-бързо/. Налива се студена вода до гърлото на буркана, запечатва се и се оставя обърнат. 




Обръща се всеки ден в разстояние от 4-5 дена, докато се разтворят всички подправки. 



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

04 октомври 2011

Тиквички огретен, и отново наградки :))))

Ето едно малко пазакъсняло лятно ястие, което много ми допада. Хубавото му е и че може да се използва както за гарнитура, така и като самостоятелно ястие. Мога най-спокойно да го сложа към здравословната храна, защото няма пържене или пикантни подправки :)


2 тиквички
1 яйце
малко сирене и кашкавал
зехтин
150мл прясно мляко

Като за начало тиквичките се измиват и нарязват на колелца, после се бланшират в леко подсолена вода за 2-3 минути и се отцеждат. Половината се подреждат в намазнена тава  с размери 20х30см, отгоре се настъргва на едро ренде сирене и върху тях се нареждат останалите тиквички. 


Настъргва се кашкавала, но на ситно ренде. 


Заливат се с предварително смесените разбито яйце и млякото, поръсва се с малко зехтин и се пече на умерена фурна  /180С/ на средна скара, докато се зачерви.




Много приятно ме изненадаха наградките от Нина Златева, и се радвам че съм забелязвана :)))






Благодаря ти Нинка, пожелавам ти много още успехи :)))


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...