27 февруари 2011

Бърза торта

В моето детство бяха много популярни домашните торти с крем нишесте. Майка ми също я приготвяше, като си правеше блатовете сама. Но сега след като на пазара вече има готови блатове, тортата може да се приготви много по-бързо, и по вкус почти не отстъпва на домашните. 



Използвах и аз от готовите блатове за торта от магазина, които за с един какаов блат за направата на такава торта. 
Приготвих крем нишесте лимон / 1л прясно мляко с една опаковка нишесте, като ми останаха две купички крем :)/ , добавих и една ванилия за аромат. В голяма плитка  чиния на дъното разстелих две големи лъжици от крема, сложих върху него единия светъл блат, намазах го с крем, сложих тъмния блат. После го намазах с крем и поставих отгоре другия светъл блат. Намазах тортата с крем от всички страни, и я поръсих обилно с млени орехи, като отстрани ги натупах с ръка.




Охладих за няколко часа и поднесох за десерт след вечеря :)



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Задушени гъби

Приготвят се бързо, стават за салата, идеални са за гарнитура, и не на последно място - мноооого вкусни:)))



Използвах пресни печурки /1 тарелка - около 300гр/, нарязах на ивички и сложих в загрято олио/2-3сл/. Добавих много малко вода /гъбите си пускат/ след като се позапържат, пресовани 2-3 скилидки чесън,млян чер пипер и сол на вкус. Задушавах ги около 30 минути, след което отцедих останалата течност и добавих нарязан пресен / или замразен но не сушен!/ копър и обърках. 
Готови са за консумация :))))


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Мариновани пилешки пържоли

Любимото ми ястие е пилешка пържола на скара, съчетание на здравословна храна и прекраснен вкус! Предполагам, че всеки ги е приготвял по свой си начин, със или без марината. Но повярвайте ми, божествени стават когато предварително са овкусени! Затова ви предлагам моят вариант :)



Когато пилешките пържоли са от гърдите нямат нужда от начукване, защото са много крехки. Но ако са от бут, може малко да се обработят на по-дебелите места само. Натриват се с Вегета, соев сос и лимонов сок, без да се слага никаква сол, защото първите две подправки я съдържат. 



Оставят се в съд в хладилник за една нощ, после се пекат на силно загрята скара, барбекю или грил тиган.



Гарнитурата е по ваш избор :)

Да ви е сладко!

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

22 февруари 2011

Панирани сиренца

Предлагам ви едно много лесно за приготвяне предястие, което може да се приготви когато ви дойдат внезапни гости. Сместа за паниране може да си я направите още сега, и да я използвате при нужда - сложете я в бурканче в шкафа с подправки и ще ви е под ръка винаги :)


Необходимо ви е по-твърдо краве сирене /за да не се рони/, което нарязвате на малки плочки с дебелина около 1 см. Панирате го първо в разбити яйца, после в смес от галета /може да се добави и малко брашно/, червен и черен пипер и чубрица. Изпържват се в сгорещено олио, и се отцеждат върху кухненска ролка.
Важно е да не покривате съда със готовите сиренца, защото ще се задушат и ще станат меки!

Подреждате сиренцата в плитка чиния, наливате си чаша червено вино и се наслаждавате на хубавата  комбинация :)))))

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Шоколадови квадратчета

Първоначално бях замислила да направя браунис за десерт за мои скъпи приятели гости. Но в последствие промених малко/ или много/ рецептата, и така се получиха тези много вкусни квадратчета :) От дадените продукти излязоха 28 броя, които свършиха бързичко...



Продукти за блата:
1чч брашно, 1 яйце, 1чч захар, 1чч кисело мляко, 1/3чч олио
10гр бакпулвер, 1 пак. ванилия, 1/2чч рязани орехи, 2чл какао
50гр шоколад /кувертюр/ + 1сл олио

За масления крем:
80гр краве масло, 80гр пудра захар, 1 пак. ванилия

За глазурата:
200гр шоколад /кувертюр/, 2сл олио, 2сл сладкарска сметана или прясно мляко

Разбива се яйцето със захарта с тел /не с миксер/, прибавят се олиото и млякото. 50гр шоколад се растопява на водна баня с 1сл олио, и след като се охлади се излизва на тънка струя като се  бърка непрекъснато докато се смеси хубаво с другите съставки. Добавят се смесените брашно, бакпулвер и какао. Разбърква се добре и се добавят орехите.



 Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава с размери 30х20см, пече се в загрята фурна на 180С за около 20 минути.




 След като се охлади блата се намазва с масления крем, нарязва се на малки квадрати




 които се слагат на скара и се заливат с разтопен шоколад.


 Охлаждат се преди консумиране :)




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

20 февруари 2011

Зелеви сарми с кълцано месо


Необходими продукти:
500гр. свинско кълцано месо /може и с кайма/
листа от кисела зелка
1чаша ориз
1 глава лук
1 морков
олио
2 яйца
300гр кисело мляко
чубрица, червен/1сл/ и чер пипер по вкус

Начин на приготвяне:
Месото се задушава до готовност с 2-3сл олио и чаша вода, после се добавят нарязаните лук и морков. Измития ориз и подправките се пробавят след като омекне моркова. Ако  трябва се долива вода /ориза не трябва да остане сух/. Когато набъбне  се сваля от огъня и се оставя за малко да  си "почине". След това се взема зелев лист, в него се слагат по около 2 лъжици от плънката и се завива на сарма. Така навитите сарми се нареждат в дълбока тава, налива се вода колкото да покрие сармите до пловината, поръсват се с олио и се пекат в загрята умерена фурна докато хванат лека коричка.  Изважда се тавата и в купа се отлива от соса. Разбиват се яйцата с млякото и се застройва соса. После се излива обратно в тавата, като се стръсква малко за да се разпредели равномерно течноста.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Зимна супа от дебърцини

От чудене с какво да направя супа, която да е по-различна от традиционните, прескочих до магазина и ми харесаха дебърцини. Може да използвате и друг колбас, изборът е ваш! Добавих и още продукти, за да е по-богата и интересна на вкус, и се получи в крайна сметка :)



Продукти:
2 дебърцини, 3 глави кромид лук, 1 морков, 100мл доматен сок
2сл ориз, олио, сол, 2-3 листа суха целина, щипка чубрица
2 твърдо сварени яйца


Приготвяне:

Лукът и морковът се нарязват на едро и се слагат в тенджера с вряща вода. Като омекнат се добавят доматения сок, подправките и ориза. Дебърцините се нарязват на кръгчета и по-късно също се слагат в тенджерата. След около 15 минути супата се сваля от котлона и се прибавят нарязаните на малки кубчета яйца. 


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

16 февруари 2011

Кюфтета яхния в гювеч

Обичам ястията в гювеч, затова реших да приготвя и тази яхния от кюфтета и зеленчуци в този съд. Продуктите са ми от фризера, могат да бъдат заменени с други по ваш вкус.



Продукти:
700гр кайма, 3сл ориз, 1 чушка, шепа грах, 1чч доматен сок
4-5 нарязани на шайби бами, 3 глави лук, 4-5сл олио
сол, чубрица, целина, магданоз, чер пипер,
2чл червен пипер, 3сл брашно

Приготвяне:
Глинения съд се намаслява и в него се слагат нарязания на едро лук, чушката - на малки кубчета, граха, бамята, домата и подправките. Наливат се 2чч вода и се добавят смесените предварително и размити с вода червен пипер и брашно.

Каймата се обърква със сварения ориз и малко чубрица. С мокри ръце се оформят  кюфтета, които се нареждат в гювеча. Всичко се разбърква внимателно и се поръсва с малмо олио, и ако има нужда може да се долее вода.

Слага се капака и гювеча се слага в студена фурна. Ястието се пече на 200С в продължение на 2 часа.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Мъфини с орехи и шоколад



Продукти:
1 и 1/2чч брашно, 1чч захар, бакпулвер и ванилия
1 яйце, 1/2чч олио, 1чч кисело мляко, 1/2чч рязани орехи
80гр настърган шоколад

Приготвяне:
Смесват се течните съставки, постепенно към тях се прибавят предварително обърканите сухи  /добавих и малко какао Нескуик/.



 Сместта се разбърква хубаво с лъжица, и от нея се сипват по 2сл във всяка формичка за мъфини, като може предварително да се сложат хартиени кошнички.



 Пекат се на средна скара при температура 180С до готовност, като се проверява с клечка.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Хамбургер


Много вкусна закуска, която може да приготвите по всяко време!


За него са необходими:
земелки, масло /маргарин/, мек колбас /хамбурски салам/, кашкавал, зеле /зелена салата, салата айсберг/, шарена сол

Приготвяне:
Земелката се разрязва на половина, но не до края. Двете половини се мазават с масло, слагат се две кръгчета колбас,  тънък резен кашкавал и се поръсва със шарената сол. Запича се за кратко, и след изваждане вътре се поставя зелето, нарязано на тънки ивички.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Скумрия * Ропотамо*



Това е моя импровизация по прочутата консерва Ропотамо, но приготвена като ястие. Вкусът му не е точно като на оригинала, но въпреки това е вкусно.

Продукти:
2 скумрии, 1 глава лук, 1кч грах, 1 червена чушка
2-3 кисели краставички, 300мл доматен сок
3-4сл олио, 2сл брашно
сол, щипка чер пипер, 1 дафинов лист

Приготвяне:
Лукът се нарязва на едро, задушава се в олио заедно с нарязания на тънки шайби морков.



 Налива се доматения сок и се добавят нарязаната на ивички чушка, киселите краставички – на тънки парчета, и граха. Долива се около литър вода.



След около 20 минути се слагат скумриите, нарязани на едри шайби, и подправките.



Когато рибата е готова /необходими са и приблизително 10 минути/, се добавя размитото
с вода брашно.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Зимен таратор


Зимен вариант на класическия таратор, но без да е разреден с вода,
и без копър.

Продукти:
400гр кисело мляко /1 кофичка/
400гр кисело краставички
3-4 пресовани скилидки чесън
2-3сл олио
сол

Приготвяне:
Млякото се изсипва в дълбока купа, прибавят се нарязаните на кубчета краставички, чесъна, олиото и се посолява на вкус. Разбърква се и се сервира в индивидуални купички.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

02 февруари 2011

Сладкиш Чудо

Измислен от мен сладкиш, приготвен с подръчни материали, но се оказа много вкусен :)



Продукти за блата: 
2 яйца, 1чч захар, 1/2чч олио, 1/2чч прясно мляко
2чч брашно, ванилия и 1 бакпулвер
 /може да се сложи и какао/

Продуктите се смесват в дадената последователност, като първо яйцата със захарта се разбиват на пяна и постепенно се прибават останалите. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава с диаметър 24см. Пече се в умерена фурна на средна скара за около 20-25 минути /правете проверка с клечка за зъби/. След като изстине се отрязва горната част на блата - дебелината на отрязаната част да е около 5мм, нарязва се на малки кубчета.





Те се изсипват в купа, сиропират се с 1кч подсладено топло прясно мляко, към което е добавена 1чл Нескуик/може и без него/. Добавят се 1/2 чч счукани орехи, и разстопен с лъжица олио шоколад. Парчетата се объркват се добре и се слагат върху блата. Сладкиша се полива с още разстопен шоколад или топинг.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...