26 януари 2011

Макарони Велоче



Отново макрони приготвям в моята кухня - и няма как, след като дъщеря ми ги обожава прекалено много 😊 Рецептата я съчинявах докато приготвях ястието, а продуктите са малко: пакет макарони от 400гр какъвто вид желаете, половин кофичка майонеза/100гр/, 300мл доматен сок, кашкавал около 150гр - настърган, сол, чубрица, риган, 1кл вегета.


Макароните сварих в подсолена вода и 1-2сл олио според указанието им - наливам повече от необходимото вода и ги варя на слаб огън /може да се каже че по-скоро набъбват и леко се бъркат/. Отцедих ги от водата и изсипах в тавичка, добавих им половината кашкавал и останалите продукти.


Обърках ги добре и запекох в загрята умерена фурна за около 15 минути /30 минути с поставянето им във фурната/.


След това ги извадих и наръсих с останалият кашкавал, върнах ги обратно във фурната за много малко - колкото да се стопи кашкавала /ако се запече става твърдо/.



А докато пиша тук, половината вече са изядени 😋😋😋


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

23 януари 2011

Ориз със зеленчуци

Това си е класика сред гарнитурите - варианти много, на кой с каквото му харесва! Ще ви напиша моят последен вариант, в който използвах само замразени зеленчуци, отгледани в  нашата градина. Опитайте и този вариант, няма да се разочаровате :)

Продуктите, които са  необходими: 
250-300гр. ориз; 1 малка тиквичка; 1 глава лук;
шепа грах; 1 чушка; 4-5 бами; 5-6сл олио;
сол на вкус; щипка чубрица

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава с олиото, добавят се зеленчуците, също нарязани предварително. 



Налива се малко вода и се задушават за около 5-7 минути, после се прехвърля в тава. 


 
Добавят се измития ориз и подправките (може да сложите и други по ваш вкус), долива се вода (в съотношение 1:3 ориз/вода) и се пече в умерена фурна до готовност.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Спагети

Няма домакиня, която да не е приготвяла спагети, и то не по оригинална италианска рецепта. Най-вече се използва това, което е налично в хладилника :) Разбира се, и аз имам такива случаи, но в повечето не съм записвала продуктите. Затова сега ще споделя последната си интерпретация на тема Спагети ала булгарише :)))))



Продукти:
400гр спагети
500мл доматен сок
200гр салам /хамбургски/
3-4сл олио
1 глава лук
1 морков
риган, чубрица, чер пипер

Приготвяне:

Приготвя се соса - лукът, нарязан на ситно и морковът, настърган, се задушават за кратко и към тях се добавя доматения сок и подправките. Оставя се да ври на тих огън, като след известно време се долива вода. След около 20 минути се прибавя настъргания на едро ренде салам. Спагетите се сваряват според указанието на опаковката, сервират се като на всяка порция се сипва по един черпак от соса по средата. По желание може да се настърже кашкавал.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

11 януари 2011

Картофен огретен



Ето едно ястие, което е леко и много здравословно, и не на последно място вкусно :) Може да се хапва самостоятелно, а също така и да се използва за гарнитура към печени меса. 

Ето продуктите и начина на приготвяне:

500гр картофи, 2 яйца, 100гр сирене, 1 ч.ч. прясно мляко
чубрица , чер пипер, 1чл брашно, 3-4сл олио
и сол, ако не е солено сиренето

Картофите се обелват и нарязват на тънки парчета.



Слагат се в тава, поръсват се с олиото, чубрицата, черния пипер и брашното.



Наливат се 2 чаши вода, запича се докато остане на мазнина.



След това се заливат с предварително смесените разбити яйца, млякото и натрошеното сирене. 



Дозапича се до зачервяване.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Зеленчукова яхния с гъби

Тази яхния я съчиних в навечерието на 31 декември - постно преди голяма новогодишна трапеза. Както бързо я приготвих, така и бързо свърши :))) Ще я споделя и с вас:


Зеленчуците, които използвах са каквито имах в момента: 2 глави лук, 1 морков, около 100гр. грах, 1 чушка, 4-5 бланширани гъби/имах във фризера такива - горска печурка/,
300мл доматен сок. 
А останалите са - 1кч ориз, 1сл червен пипер, чубрица, целина, магданоз, сол, олио, 2сл брашно, 1 зеленчуков бульон.

Лукът се нарязва на едро, а морковът се настъргва на едро ренде. Задушават се с малко олио и доматения сок за около 15 минути. прехвърлят се дълбока тава и към тях се добавят останалите продукти, като предварително брашното се размива с вода. Долива се разстворения в 1/2л гореща вода бульон, разбърква се и се запича в загрята фурна на 180С до готовност.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Тас кебап

Да започнем годината с едно класическо ястие - тас кебап. По принцип то се приготвя от телешко месо /както и аз в случая/, но става и със свинско. Не отнема много време за приготвянето му, което го прави много практично :)


Ето продуктите:
500гр. телешко/свинско/ месо
300мл доматен сок
1 глава лук
сол, 1сл червен пипер
чер пипер на зърна, чубрица, дафинов лист


Приготвяне:
Месото се нарязва на малки парчета и се слага в тенджера. Задушава се отначало в собствения му сос, а като побелее се добавят 3-4сл олио. Наливат се и 2-3 чаши вода и се задушава до омекване /може да отмене 2-3 часа в зависимост от месото/.

По-нататък мога да го приготвя по два начина, в зависимост от времето, с което разполагам.
Бързият /мързелив/ вариант: по-късно се добавят останалите продукти, като лукът се нарязва на ситно /налях и 2сл червено вино/. Ако има нужда се долива още вода, а за гъстота може да се прибавят 2сл брашно, размити с вода.
Бавният вариант: в тиган с 2-3сл мазнина се запържват 3-4сл брашно като се бърка постоянно за да не се образуват топчета, добавя се и червения пипер. Разрежда се с месния бульон и доматения сок, и се остава да поври, като от време на време се разбърква.

Сервира се с гарнитура от варен ориз.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 януари 2011

ЧЕСТИТА НОВА 2011 ГОДИНА!

Една година си отива
за мен бе щедра и щастлива
букет от спомени ще събера
и в новата ще си ги пренеса.
Да ми напомнят за прекрасните ми дни
безгрижни, влюбени дори.
На старата казвам "Благодаря"
на новата - "Добре дошла!"