30 декември 2010

Картофи по селски

Винаги съм харесвала тези картофки като съм на заведение, но реших да се опитам да ги приготвя и в къщи. Порових се из готварските книги, за да потърся някакви идеи . Ще споделя с вас моето приготовление :)


Продуктите, които са необходими: картофи, червен пипер, чубрица, млян чер пипер, галета и олио за пържене

Картофите се измиват и се сваряват необелени в подсолена вода. После се обелват и се нарязват на едри резени.


Овалват се в предварително смесените подправки



изпържват в сгорещеното олио.



Отцеждат се върху кухненска ролка - ще се изненадате
колко мазнина остава после по нея



Това е! 
Много лесно се приготвят, стават чудесни за гарнитура 


Може да се поръсят с копър преди поднасяне - въпрос на предпочитане.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

29 декември 2010

Домашна торта от козунак

Кръстих тази торта домашна, защото я оприличавам с бисквитената торта. Замених само бисквитите с козунак - имах такъв наличен, но не е от много големите по грамаж.



Продукти:
1 козунак /използвах с ядки и стафиди/
1л прясно мляко
1 пакетче нишесте/избрах ванилия/
170гр захар
около 150мл компот
за украса - млени орехи, настърган шоколад, шоколадов топинг

Начин на приготвяне:
Приготвя се крема от млякото, захарта и нишестето. Във форма с подвижно дъно се слага пекарска хартия, намаслява се и се сипват 2-3 лъжици от крема. Нареждат се филиите от козунака, сиропират се леко с компот и отгоре се намазва с крем. После се нареждат останалите филии, също се сиропират леко и се намазват с крем.



Оставя се на студено да стегне. След това се изважда от формата и се слага в плитка чиния. Ако е останал крем се намазва отстрани. 
Готовата торта се поръсва със смлени орехи, настъргва се шоколад и се полива със шоколадов топинг.




Забележка: Между пластовете може да се наредят кръгчета банан.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Мързеливи зелеви сарми

Името е малко подвеждащо - всъщност това е един вид мусака :) Само продуктите са малко променени от класическата рецепта с картофи и кайма,  но както и да се казва ястието си го бива :)


И така, задушава се до омекване ситно нарязани глава лук и морков, по-късно се добавя 500гр кайма и 1чч измит ориз. Долива се чаша-две вода, и след около десетина минути се прехвърля в тава. 
Една малка кисела зелка /или половин със средна големина/ се нарязва и се задушава в 3-4сл олио и 2чл червен пипер. Като поомекне се прехвърля в тавата, прибавят се 1-2 щипки чубрица и млян чер пипер на вкус /ако има н ужда се налива малко вода, за да не стане суха плънката/. Всичко се обърква добре и се пече в загрята фурна докато остане на мазнина.
Приготвя заливката - разбиват се 3 яйца, смесват се с кофичка кисело мляко /400гр/. С нея се залива мусаката и се дозапича до златисто.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...