07 юни 2010

Кус кус със спанак


Днес реших да си приготвя паста, отворих фризера да видя с какво мога да го гарнирам и намерих едно малко пакетче бланширан спанак /колкото шепата ми/. И така, взех стрък зелен лук и го нарязах, сложих го в малка касерола и го задуших заедно с 1 настърган морков, 3-4 сл зехтин и малко вода. После добавих спанака, 3-4сл доматен сок, по щипка чубрица, босилек и майорана /може и млян чер пипер/ . Посолих на вкус и пробавих ситно нарязани клончета магданоз и целина, и го задуших докато остане на мазнина.


Сварих около 200г /половин пакет/ кус кус-а в подсолена вода, смесих го със зеленчуците и го обърках добре. 


Разпределих в дълбоки чинии и отгоре настъргах кашкавал.


Много ми хареса, въпреки че е необичайно по вкус от моите ястия!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

06 юни 2010

Кекс с ягоди и шоколадова шапка

Нали е сезона на пролетните плодове, вчера си съчиних един кекс, в който мислех да сложа черешки, но видях че имам в наличност повече ягоди. И така се получи страхотен десерт.



Продуктите за него:
3 яйца
1чч захар
150г кисело мляко
50мл олио
сока от 1/4 лимон
2чч брашно
1 бакпулвер, ванилия
2чл какао
1ч малки ягоди/или нарязани едри/ оваляни в грис и брашно
150-200г натурален шоколад

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват, добавя се захарта, а след малко и олиото, млякото и сока от лимона. Прибавят се смесените брашно, бакпулввер и ванилия като се разбъркват първо с лъжица, а после с миксер. Отделят се 3-4 лъжици от сместа,  смесва се хубаво с какаото и се изсипва в намаслена кексова форма. Върху нея се изсипва светлата смес и се слагат ягодите като леко се притискат. Кекса се пече в предварително загрята фурна на 160-170С на средната скара до зачервяване /проверява се с клечка/.


Шоколада се разстопява на водна баня с малко олио и 1-2сл течна сметана, охлажда се за 10 минутки. Кекса се обръща в голяма плитка чиния и се облива с глазурата. Когато изстине се слага в хладилник докато се стегне.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

04 юни 2010

Пилешки гювеч с ориз на фурна



Продукти:
1 пиле, 1чч ориз, 2 глави кромид лук, 2 моркова
2 настъргани домата, 1кч грах, 2 картофа
сол, чубрица, 1чл червен пипер
2сл брашно
магданоз, девесил и целина

Пилето се нарязва на порции и се сварява. Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с малко от пилешкия бульон. По-късно се добавят ориза и доматите.


Свареното месо се прехвърля в тава и към него се прибавят нарязаните на малки кубчета картофи, задушените продукти, подправките и граха.


Долива се вода и размитото брашно, разбърква се и се запича до готовност.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Агнешка яхния в гювеч

Голям фен съм на ястията в гювеч и щом рецептата позволява, не се колебая да готвя в него.



Продукти:
около 1,5кг агнешко месо на порции
1кч ориз
1 домат или 1чч от консерва
3-4 стръка зелен лук и 1 чесън
2чл червен пипер
3сл брашно
сол, чубрица, млян чер пипер
пресни магданоз, целина, дивисил



Вариант 1:
Месото се сварява и се слага в намаслен керамичен гювеч. Към него се добавят настърганият домат, нарязаните лук, чесън, зелени подправки, останалите продукти и се объркват внимателно. Долива се вода да покрие месото, захлупва се и се поставя в студена фурна. Пече се на 180С до готовност на ориза - общо около 1час и 30 минути.

Вариант 2:
Измитите порции /сурово/ месо се подреждат в намасленият гювеч, поръсват се с малко сол, чер пипер, няколко лъжици олио, и се заливат с вода да ги покрие. Съда се поставя в студена фурна, готви се 2 часа на 180С, след което се добавят останалите продукти /може да се смесят предварително/. Яхнийката се пече още около 40 минути или до готовност на ориза.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Ягодов пай



Продукти

За блата:
2 яйца
1чч захар, но може и още 1/2 да се добави
2чч брашно
100 кисело мляко
60-70мл олио
бакпулвер
1чч ягоди - почистени и намачкани

За крема:
200мл течна сладкарска сметана
5-6 намачкани ягоди /добавете захар, че на мен не ми беше сладко/

За украса:
ягоди, нарязани на четвъртинки, и още цели; шоколадов топинг

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и към тях постепенно се добавят олиото, млякото, намачканите ягоди и се разбива с миксер. Към сместа се добавя брашното, смесено с бакпулвера, и се смесва с лъжица, а после се разбива с миксер за около 5 минути. Изсипва се в намазнена и набрашнена тава с диаметър см и се пече в загрята фурна на 180С за 30 минути/проверява се с клечка за готовност/. След изстиване се сиропира с компот или друг сок /желатено да е ягодов/.
Сметаната се разбива със захарта и ягодите и се намазва блата. Украсява се по фантазия с ягодите и топинга. Може да се използват и шоколадови пръчици, настърган шоколад или счукани ядки.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Постна запеканка *Пролет*



Продукти:
4 картофа, тиквичка
3 стръка зелен лук, нарязан 1 нарязан стрък чесън
1 настърган малък домат
3 яйца, разбити
100г натрошено сирене
100г настърган кашкавал
сол, чер пипер на вкус
4-5сл зехтин/олио
пресни магданоз, копър, целина


Начин на приготвяне:
Картофите и тиквичките се обелват, нарязват на кубчета и се сваряват. След това се изсипват в тава и към тях се добавят останалите продукти. 



Запичат се в загрята фурна на 200С, на първа скара до зачервяване.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

03 юни 2010

Паниран пангасиус



В къщи много обичаме рибката, и заради малкия гледам в повечето случаи да приготвям такава с големи кости ли без. Затова купувам филе пангасиус  - приготвям го панирано в брашно и яйце и после в тигана го пържа до златисто. 
За гарнитура през зимата - задушавам картофки на пара, със зехтин и лимон; салатка от зрял боб с червен лук; ориз и кисели краставички. А когато имаме пресни зеленчуци картофките и ориза отново ги използвам, но добавям доматки, краставичк или зеле.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Зеленчукова руска салата



Трябваше да направя спешно някаква майонезена салата, и ми хрумна да изпозлвам зеленчуков микс. Взех такъв за супа /400г/- с моркови, лук, карфиол, броколи, грах....и го сварих в леко подсолена вода. Отделно сварих 3 картофа и нарязах на малки кубчета. Смесих всички зеленчуци в купа, добавих кутийка майонеза, 2сл кисело мляко, 1кл горчица и разбърках добре. 

Получи се страхотна салатка, без да ми отнема много време за рязане за зеленчуците!

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Лека малка торта



Продукти:
1-2 яйца
150г брашно
150г захар
150мл прясно или кисело мляко
60-70мл олио
бакпулвер, ванилия

и 1 кутия локум

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват и към тях се добавят млякото и олиото. Изливат се на тънка струйка в купата, с предварително смесените сухи продукти. Всичко се разбърква и блатът се изпича в намазнена и набрашнена тава, в загрята фурна на 160С на   средна скара. Пече се до готовност, после се прехвърля в плитка чиния. След охлаждане се сиропира със захарен сироп или компот.
Локума се нарязва на ситни парченца, сипва се в метален съд  и се разтопява с чаша вода. Щом се охлади се разстила върху блата. Отгоре се украсява с кокосови стръготини или друго по желание.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

02 юни 2010

Яйчена салата със сирене

Тази салата става като пастет и може дори да се намаже върху филийка или хапки и се получва чудесно предястие!



Необходими продукти:

6 твърдо сварени яйца
400г сирене
200мл майонеза /1 опаковка/
2-3сл кисело мляко
2 стръка зален лук /може и зрял/
клончета магданоз

Начин на приготвяне:

Яйцата и сиренето се настъргват на едро ренде в дълбока купа. Прибавя се майонезата, разредена с малко кисело мляко / от мен добавих и 1чл горчица, която не е задължителна/ . Лукът се нарязва на дребно и се намачква с малко сол, после се слага в купата заедно със ситно нарязания магданоз. Всичко се обърква и се изсипва в салатени чинии. Украсява се по желание.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Бутер квадратчета

Взех идеята от Веселия готвач, но нямах показаните продукти, и затова ги направих с подръчни материали :)



Необходимо е бутер тесто, полуразмразено, разстила се и се нарязва на квадрати / направих и други фигури с форми за сладки/. Поставят се в суха тава и се намазват с прясно мляко /аз нямах и разредих малко кисело с вода/. Отгоре върху всеки се слага кръгче домат или салам, а може и двете. Слага се малко настърган кашкавал и щипка чубрица / или друго подправки по вас вкус/.



Запичат се до златисто в силно загрята фурна на 200-220С.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!