14 май 2010

Гювечета с колбас

По-принцип за приготвянето на гювечета се прави оборка на хладилника, така е и в този случай.



Задушават се нарязаните на едро и леко посолени 2 глави лук и 3 моркова. Отделно в съд се сваряват в подсолена вода 3 големи картофа и се нарязват на малки кубчета. 3 печени чушки2 домата се нарязват на дребни парчета, и се настъгват. 2 парчета варена наденица, се нарязва на дребни кубчета. Всички продукти се разпределят в 6 намаслени гювечета, като отгоре на всяко се  слагат по 2-3сл от разбитите предварително 4 яйца. Поръсва се с малко  мазнина и се захлупват. Слагат се в студена фурна и се пекат на 200С докато се стегне яйцето.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Мусака с кайма и зеленчуци



Тази мусака е почти като стандартната, която знаем. И така един ден реших да я приготвя, но като поглеждам каймата, която имах останала само около 350-400г. И тогава ми дойде идеята да сложа и други зеленчуци освен картофите. Стана чудна, ето и продуктите:
400г кайма, 4 картофа, 4-5 моркова, 4 глави зрял лук, 100г грах, 1 домат, 3 яйца, 1 кофичка кисело мляко/400г/, 1чл червен пипер, сол, чубрица, чер пипер, магданоз и целина.


Начин на приготвяне:
Лукът и морковът се нарязват на едро и се задушават в малко мазнина до омекване. Добавят се каймата и малко вода и се оставя да се задушат за около 15 минути. След това се прехвърля в тава, прибавят се нарязаните на малки кубчета картофи, граха/може да се сложат и 2-3 печурки/, пасирания домат и подправките. Добавя се чаша вода и 3-4сл олио и се запича в загрята фурна до готовност на зеленчуците и да останат почти на мазнина. 



После мусаката се залива с разбитите яйца и мляко и се запича до златисто.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!