29 април 2010

Печен заек

В нашето семейство заешкото месо е на голяма почит най-вече защото сами си отглеждаме животните. То е много диетично и леко месо, а с подходяща гарнитура е идеално за посрещане на гости и отбелязване на поводи.



3 глави лук и 3-4 печурки се нарязват на ивици и се слагат в тава.



Към тях се добавят нарязаните на ситно пресен магданоз, целина и девисил.
Заекът се нарязва на порции



които се овалват в паста, приготвена от 3сл брашно, 3сл червен пипер, 1сл сол, 1чл чер пипер, 1сл чубрица, 2сл олио и чаша вода



и се нареждат в тавата върху зеленчуците. Слагат се 3 дафинови листа. Купата от пастата се пълни с вода, посолява се и се излива върху месото, наръсва се с олио и се покрива с фолио.




Пече се в загрята фурна, в началото на 200С, после на 180С за около 2 1/2 часа.



* ПРИЯТЕН АПЕТИТ *


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Шоколадова торта

Миналата седмица имахме годишнина със съпругът ми, аз понаготвих и си поканихме гости. Реших да направя някакъв сладкиш, а то се получи торта, и то много вкусна. Ще споделя рецептата с вас.



Продукти за блата: 1-2 яйца, 100г/1чч/брашно, 120г захар, 100г мляко/прясно или кисело/, бакпулвер, ванилия, 4сл какао, 50мл олио
Смесват се сухите съставки в голяма купа, отделно в по-малка се разбиват яйцата и се смесват с млякото и олиото. Сместа се разбърква само с лъжица, изсипва се в тавичка с размери 20х20см, която предварително е намазнена и набрашнена. Пече се в загрята фурна, на 160С-180С, на средна скара до готовност /проверява се с клечка/.



След като се охлади, блата се разрязва надлъжно на две с остър нож, и между двете половини се слага маслен крем, приготвен от 1 пакетче краве масло/125г/, 1чч пудра захар и 1 ванилия.



Горният блат се сиропира с 4-5сл сок от компот.



Тортата се залива с леко охладената глазурата, която се приготвя по следния начин: затопля се течна сладкарска сметана/около 100-150мл/ на слаб котлон, добавя се начупен натурален шоколад/100г/ и малко краве масло.  Украсява се по желание и се слага се в хладилник.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

17 април 2010

Рецепти за салати от книгата *Кулинарен свят* на Емил Павлов


Турска салата от краставици
 Продукти: 1 скилидка чесън, 1 бурканче кисело мляко, 1/2 супена лъжица ситно нарязан копър, 2 обелени краставици, сол, черен пипер, лимонов сок, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица ситно накълцана мента.

Начин на приготвяне:
Натрийте купата за салата с чесъна. Разбъркайте киселото мляко с копъра. Нарежете на дължина краставиците – първо на 4 части, а после напречно – през 1/2 см на кубчета. Подправете с лимона, солта и черния пипер. Върху краставиците изсипете киселото мляко и олиото. Разбъркайте добре сместа. Поръсете от горе със ситно накълцаната мента и леко притиснете надолу. Сервирайте веднага.


Салата “Пикадили”
Продукти:
1 кг картофи, 3 еднакви по големина глави лук, солена херинга или аншоа, магданоз, зехтин (олио), лимонов сок, горчица.
Начин на приготвяне:
Сварете в подсолена вода картофите. Обелете ги и кати изстинат, ги нарежете на кръгове, дебели около 1 см. Нарежете на кръгове и главите лук. Измийте, изчистете и нарежете на парченца рибата. В чиния за поднасяне наредете на пирамида последователно картофите, лука и рибата. Поръсете салата с дребно нарязан магданоз и я полейте със зехтина и лимоновия сок, в който сте разтворили малко горчица.


Салата от риба “Тон”
Продукти:
500 г сварени картофи, 1-2 кисели ябълки, 2-3 кисели краставички, 1 консерва риба “Тон”, 4-5 лъжици олио, 1 кофичка сметана, сол, 2-3 твърдо сварени яйца, магданоз или пресен лук за украса.

Начин на приготвяне:
Нарежете на кубчета картофите, ябълките и краставичките. Прибавете накъсаната на парчета риба, олиото и сметаната. Посолете салата на вкус, разбъркайте я и я изсипете в подходяща чиния. Наредете отгоре половинки от твърдо сварени и обелени яйца. Украсете салата със ситно нарязани листа от зелен лук или с магданозени клончета.

Салата от бял фасул с шунка
Продукти:
150 г консервиран бял фасул, 100 г шунка, 50 г маслини, 1 твърдо сварено яйце, 1 домат, 2 с. л. зехтин (олио), 1 с. л. оцет, 1 скилидка чесън, магданоз и сол.

Начин на приготвяне:
Фасулът се смесва със зехтина (олиото), оцета и счукания чесън. Прибавят се нарязаните на малки парченца шунка, яйце и домат, разбърква се и се прибавят маслините. Отгоре се наръсва нарязан магданоз.

Салата „София“
Продукти:
1 зелена салата, 4-5 домата, 1 зелена и 1 червена пиперка, 1 корен от магданоз, 2 сварени яйца, 1 малка консерва филе от сардела, 1 глава лук, няколко черни маслини, 4 л. оцет (лимонов сок), 4 лъжици зехтин (олио), сол, черен пипер.

Начин на приготвяне:
Салатата се измива и се оставя да се отцеди добре. Доматите се нарязват на кръгчета. Пиперката и коренът от магданоз се нарязват на продълговати парчета. Листата от салата се слагат в продълговата чиния за сервиране и върху тях се нареждат кръгчетата от доматите, парченцата от пиперките и коренът от магданоз. Украсява се с кръгчета от сардела и яйца. Наръсва се със ситно нарязан лук и маслини и се залива с марината от оцета (лимонов сок), зехтина (олиото), сол и черен пипер.

Царска салата
Продукти:
3 средно големи домата
2 краставици
2 печени чушки
2 лютиви чушки
1 връзка зелен лук
100г маслини(Мамут)
около 150г маионеза
2 твърдо сварени яйца
кашкавал
копър
магданоз
сол
олио
лимонов сок

Начин на приготвяне:

Смесваме всичко, като чушките и маслините са нарязани на ситно. Всяка половинка от яйцата я разрязваме на 2 части, с които украсяваме салатата. Настърганият кашкавал трябва да е последното ни действие. 

Салата от домати и яйца
Продукти:
4 яйца
4-5 домата
зехтин
лимонов сок
сол
магданоз

Начин на приготвяне:

Сваряваме твърдо яйцата и след като изстинат напълно ги нарязваме на колелца. Измиваме и нарязваме на колелца доматите. В плитка чиния нареждаме керемидообразно ред яйца, ред домати, отново яйца и т.н. Посоляваме яйцата и доматите и заливаме с олио(зехтин). Сипваме малко лимонов сок само върху яйцата. Поръсваме много леко със ситно нарязан магданоз. Салатата е много ефектна и може да се подрежда по най-различни начини: доматите могат да се подредят под формата на звезда, цветя, сърце, а празните пространства се попълват с яйцата.



Мексиканска салата
Продукти:
6-7 печени червени пиперки.
1 буркан консервиран зелен боб
1/2 консерва царевица
2 кренвирша или др. колбас

Начина на приготвяне:
Всичко това се нарязва и се обърква с: 5 скилидки счукан чесън, 1 с.л. горчица, 6 с.л. олио и 2 с.л. оцет и копър.

Рецепти за десерти от книгата *Кулинарен свят* на Емил Павлов

Тук ще споделя рецептите за десерти от книгата:

Лесен "сладък салам"
 Продукти:
2 и половина опаковки обикновени бисквити,
2 кутии лимонови резенки или локум
1 пак.краве масло(125гр.)

Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават и към тях се прибавят разтопеното масло и разтопените лимонови резенки. Всичко се омесва и се оформя като салам върху найлонова торбичка. Завива се и се оставя в хладилника да се стегне и после се реже на резенчета като салам


Шоколадов сладкиш с череши
Продукти:
4 яйца
120г захар
1 шоколад /аз взимам най-обикновен/
200г бисквити обиновинни /не знам как да ги обясни едни такива ситни мисля, че са турски, не от българския тип обикновенни бисквити/
750г череши
100г масло/маргарин/
100г орехи

Начин на приготвяне:
Настъргва се шоколада, бисквитите и орехите се смилат. Черешите се нарязват на четвъртинки. По-голямата част от захарта се разбива с яйцата, остатъка с маслото. Всичко се смесва и се пече.



Руло с мармалад
Продукти:
9 супени лъжици захар
4 яйца
9 супени лъжици брашно
щипка сода бикарбонат
щипка лимонтозу

Начин на приготвяне:

Тавата се маже с олио и брашно, ако не е с не залепващо покритие. Фурната се загрява предварително до 200 градуса. Когато се сложиш тавата температурата се намалява до 150 градуса. Пече се 15-20 минути без да се отваря. Като се изпече блата се оставя да изстине, после с намазва с мармалад (сладко) по желание и се навива.


Лесен чийзкейк /приготвяла съм го/
Продукти:
2 пакетчета бисквити с масло, около 1 кутия маргарин/масло, 1 голяма кофичка заквасена сметана, захар на вкус, конфитюр

Начин на приготвяне: Бисквитите се смилат на прах. След това се омесват с маргарина/маслото, докато не стане като тесто. Разстила се в тава. Сметаната се обърква със захарта и се залива "тестото" в тавата. Най-отгоре се намазва конфитюр. Слага се в хладилника за да се стегне.



Студен сладкиш
Продукти:
2 яйца
550 гр маслени бисквити
1 опаковка течна сметана
200 гр шоколад
125 гр масло
100 гр прясно мляко
аромати

Начин на приготвяне:

Стопяваме шоколада с прясното мляко. След това сметаната, като непрекъснато разбъркваме. Добавяме маслото(предварително разтопено)и ароматите(ванилия или портокал използвам). Сместа хубаво се бърка и накрая прибавяме разбитите яйца.
Бисквитите натрошаваме в пасатора и добавяме в сместа. Трябва да е толкова гъста, че като вземете с лъжица от нея и я обърнете, да не пада. Всичкото това слагате в съд и покривате с фолио. Охлажда се преди поднасяне.

Сладкиш с лакта
Продукти: 1 чаена чаша захар,
1 чаена чаша кисело мляко,
1 чаена лъжичка сода,
1/2 чаена чаша олио,
2 чаени чаши брашно,
1/2 чаена чаша счукани орехи.
За заливка:1 пак. краве масло,
1 пак. лакта.

Приготвяне: След като се опече, сладкишът се залива със смес, приготвена от разтопената лакта и кравето масло. Отгоре се посипват счуканите (смлени) орехи.




Рецепти за ястия от книгата *Кулинарен свят* на Емил Павлов

Много ме впечатлиха рецептите от книгата на Емил Павлов "Кулинарен свят". Харесах такива, които се приготвят бързо, и ако може с по-малко продукти. По тази причина реших да ги споделя тук без да съм ги приготвяла лично.

Бриами
Нарязвате в тавичка на кръгчета 1-2 тиквички,1-2 патладжана (небелени), 1кг картофи, 2-3 главички лук, заливате всичкото с домати (една чаша или 2-3 настъргани домата - зависи какво ползвате и колко сос обичате), около 1/2 чаша олио, сол, черен (и червен, ако обичате) пипер и печете около час - час и половина във фурната.



Тиквички огретен
Продукти: 200 г тиквички, 20 г масло, 10 г брашно, 1/2 яйце, 50 г сирене или кашкавал, 100 мл прясно мляко, сол на вкус.

Приготвяне: Добре почистените и обелени тиквички се нарязват на тънки колелца и се запичат в намазана с масло тава. Посипват се с натрошеното сирене или настърганият кашкавал. Ястието се залива с млякото и яйцето и се запича във фурна.

По същия начин се приготвя и спанак огретен. Добре почистеният, измит и нарязан на ситно спанак се задушава на фурна. Прибавя се натрошеното или настърганият кашкавал. Ястието се пече до готовност. 



Дюнер "Зози"
Продукти:
1-2 зелеви листа - от прясна българска зелка.
1 домат
1 прясна краставица
печено пилешко филе
подправки по желание

Начин на приготвяне:

Доматът се нарязва като за салата, краставицата и филето на ивици. Взима се зелевият лист и върху него се редят домат, краставичка и филенце. Слагат се подправки по желание и листът се завива като истински дюнер. 

 
Пилешки хапки със сос
Продукти:
1 бр. пилешки гърди.
200 мл. заквасена сметана (може и пакетче топено сирене)
олио или зехтин
черен пипер
естрагон (тарус)
бяло вино

Начин на приготвяне:

Пилешките гърди се нарязват на хапки и се запържват до златисто, прибавя се 1-2 чаши бяло вино и сметаната (топеното сирене). Оставя се сосът да се сгъсти и се поръсва с естрагон и черен пипер. 



Тиквички с шунка
Продукти:
1 кг. тиквички
200гр. Шунка
2-3 с.л. олио
1глава счукан чесън
1к.л. мащерка
1/2ч.ч. пилешки бульон
200гр. кашкавал
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на колелца се изсипват в по-голяма купа. Шунката се нарязва на дребно и се изсипва при тиквичките прибавя се счуканият чесън и подправките, олиото. Всичко се разбърква и се изсипва в тавичка, предварително намазана. Пече че се около 40 минути. 10 минути преди да се извади от фурната ястието си покрива с парченца кашкавал и се връща отново докато се получи розова коричка. 

"Голямо кюфте"
Продукти:
500гр кайма
2 яйца
1-2 кремвирша нарязани на колелца
1 кутия топено сирене/от българското за по-евтино/;-)
1 малък буркан гъби
1 малка глава лук по желание
Подправки -ким,копър,чубрица 


Всички продукти се омесват и полученото кюфте се слага в йенска тенджера. Пече в силно загрята фурна, като по желание може да се поръси с кашкавал. Сервира се с картофено пюре или салата според сезона. 

Царски "лодки"
Продукти:
2 по-големи патладжана
0.200 гр. кайма
0.100 гр. топено сирене
0.200 гр. кашкавал

Първо разрязваме патладжаните по дължина през средата. След това за около час ги накисваме в солена и студена вода. Когато ги извадим от водата ги издълбаваме с помощта на лъжица и поставяме в тава (може леко да се запържат преди това). Парченцата които сме отстранили ги нарязваме на дребно и смесваме с каймата. Най-отдолу слагаме топеното сирене след това слагаме сместа с каймата като я подправяме с малко кимион, черен пипер и сол, ако каймата не солена. Върху нея поръсваме настъргания кашкавал с малко галета за да се получи хрупкава коричка. В тавата доливаме около 5 см. вода и печем докато кашкавала придобие златист цвят около 40 мин. на умерена фурна. Ако случайно патладжаните имат нужда от още малко печене то тогава печете за около 5 минути само на долно печене.
  В къщи не обичаме много патладжана, затова смятам да ги направя от тиквички, само да им дойде сезона :))))



Пилешки специалитет
Продукти:
2 бр. пилешки бутчета
1 пак. гъби -може и мариновани
1 глава лук
1 кутия готово картофено пюре/ако имате време може и домашно приготвено/
кашкавал за наръсване
подправки по ваш вкус

По желание се прави и заливка
1 кут. майонеза
1 коф. кис. мляко
3-4 кис. краставички

Бутчетата се сваряват и обезкостяват. Гъбите и лука се задушават в малко мазнина, към тях се прибавя и месото. Приготвяте пюрето -добре е да бъде по-гъстичко.
В огнеопорен съд с капак сипвате готовите гъби и месото.Върху тях разстилате пюрето и поръсвате с кашкавал.Печете на загрята фурна докато се зачерви кашкавала.
Заливката е по желание,но аз никога не я пропускам.Тя е студена и се слага върху порциите при сервирането. 

Пиле по аржентински
ПРОДУКТИ:
1/2 кг пилешко филе;
4-5 глави нарязан на кръгчета лук;
около половин кг картофи;
3-4 средно големи моркова;
1 пак. майонеза;
кашкавал за покриване;
подправки по желание (соев сос, чубрица, сол).

ПРИГОТВЯНЕ:

Огнеупорна или обикновена тавичка се омазнява. Най-отдолу се слагат нарязаните на каренца месца, предварително престояли в соев сос. Намазват се леко с майонеза. Отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета парчета лук и моркови. Намазват се с майонеза. Накрая се покриват с тънки шайби (или под друга форма) картофи и също се намазват с майонеза.
Слага се да се пече около 30 мин. и малко преди да са готови, се прибавя настъргания кашкавал, смесен с останалата майонеза и подправките. Запича се докато хване лека коричка.
Могат да се слагат и гъби, но става по тежко. Може вместо майонезата да се използва олио и сметана. 
Кюфтета с бял сос
 Продукти (за една порция):
160 г телешко месо, 10 г ориз, 20 г лук, 7 г брашно, 20 г масло, 40 г кисело мляко, 1/4 яйце, морков, целина, магданоз, чубрица , лимон, сол, черен пипер.

Приготвяне: Месото се смила добре и заедно с ситно нарязания лук (половината), магданоза, чубрицата, яйцето, черния пипер, солта и сварения ориз се омесва добре. От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пускат в бульон, приготвен от телешките костите, останалия лук и ароматните треви. Варят се до омекване на оризът. Махат се кюфтетата и се прецежда бульонът. Приготвя се гладка каша от брашното, киселото мляко и малко бульон. Разбива се добре на огъня докато кипне. С този сос се заливат кюфтетата преди поднасяне.




14 април 2010

Бързи чушки

Не мога да пропусна любимите ми Бързи чушки, които мама ми приготвяше много пъти. Това е една чудесна гарнитура към печени и пържени меса, кюфтенца, кебапчета и подобни. Но също така може да се консумира и като самостоятелно ястие.


Необходими са печени чушки, за малка тавичка с приблизителни размери 17х25см, използвам около 8-10 броя и ги нарязвам на парчета. Добавям разбити 3 яйца,  натрошено сирене - 100гр, нарязана китка магданоз, и много малко сол на вкус ако сиренето е безсолно. Любителите на люто могат да си  сложат млян чер пипер.


Понякога прибавям 1-2 стръка нарязан зелен лук и 1 настърган малък домат /или 100мл доматен сок/, ако не бързам :)


Разбърквам,  поръсвам с 3-4 сл зехтин и запичам  в умерена фурна докато леко покафенее.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Наденица с кашкавал и картофки


Обичам комбинацията наденица и картофи, и така ми дойде и идеята за това ястие, а и  продуктите са малко. Вземаме 4 парчета варена наденица, нарязваме  я на гребен и слагаме парче кашкавал във всеки прорез.
Нарязваме на колелца 5 сварени картофа и ги подреждаме между наденицата стъпаловидно.


Заливаме ги с 3 броя яйца, разбити и смесени с нарязан на дребно 2 стръка зелен лук 


Запичаме на средна скара в предварително загрята фурна, на умерена темература, до зачервяване. Ние си го хапнахме с по чаша домашно червено винце.

Да ви е сладко!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

10 април 2010

Мусака с ориз и зеленчуков микс



Това ястие го съчиних съвсем спонтанно - по принцип бях замислила да опека ориз със зеленчуков микс, но в последствие ми се стори скучно и му направих заливка и стана мусака! Ето и какви продукти използвах за нея:

1 купа ориз - около 250г
400г зеленчуков микс Президент
1 глава лук
1 кофичка кисело мляко
2 яйца
зехтин или олио
сол, чубрица, магданоз

В дълбок тиган задуших за около 15 минути ситно нарязания лук и зеленчуковия микс. Прехвърлих го в тава и добавих измития ориз, 3-4сл зехтин и подправките. Долях около 2 купички вода, разбърках и запекох в загрята фурна на умерена температура /180С на моята / до готоност на ориза. Залях с разбитите яйца с киселото мляко и дозапекох до зачервяване.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Щрудел





Продукти:
3-4 яйца
1 1/2 чч захар
3-4 настъргани на едро ренде ябълки
2чч брашно
1/2чч олио
1чл бакпулвер или сода бикарбонат
1 ванилия
1чл канела
1чч счукани /смлени/ орехи

Яйцата се разбиват със захарта, добавят се олиото, пресятото с бакпулвера и ванилията брашно. Ябълките се обелват и настъргват на едро ренде, добавят се към сместа, заедно с орехите и канелата. Всичко се обърква добре.
Не се слага никаква допълнителна течност, защото ябълките за сочни и сока им е достатъчен! Пече се тава - намаслена и поръсена с брашно, или само  на дъното се постила хартия за печене. Понякога го приготвям в кексова  форма за да е по-ефектно.  Пече се на 180С за 35 минути, като проверката за готовност с клечка за зъби е задължителна. Като се охлади,  сладкиша се поръсва с пудра захар.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Солен кекс




Това е любимият солен кекс на приятелките ми от форума Мама Завинаги!

Продукти:
3 яйца
400г кисело мляко
1чл сода бикарбонат
1/2чч олио
1/2чл сол
200г натрошено сирене
2чч брашно

Разбих яйцата, после добавих като разбърквам киселото мляко с разтворената в него сода, олиото, солта, брашното и накрая сиренето. В намаслена кексова форма/или тавичка/ изсипах сместа и сложих в загрята фурна на средно положение на скарата.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Котидж пай / Cottage Pie

В превод това ястие означава Селски пай и по народност е ирландско, приготвяно от остатъци от месо и зеленчуци, запечатани с картофено пюре. Има естествено и  много разнообразни вариации, но за мен си е тип мусака, от която може да останете очаровани :)


Ето продуктите, които са ви необходими за приготвянето и /можете да промените някои/:

500 г кайма
400 г зеленчуков микс (грах, моркови, царевица, броколи)
2 глави лук
1 малка глава чесън
6-7 бр. картофи
гъби
месен бульон или вода
кашкавал
доматено пюре
масло

Зеленчуците се задушават и към тях се прибавя каймата и доматеното пюре, като изври течността да се посгъсти, се слага сместа в тава.


От топлите картофите, маслото и кашкавала се приготвя  картофено пюре, което се слага над останалата смес:



Пече се  на средната скара на фурната за 40 минути на 200 С.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Кюфтета от тиквички


 Необходимите продукти за тези вкусни кюфтенца са:

3 тиквички
около 100г сирене
1 яйце
малко сол
чубрица, копър, чер пипер
ако има пресен лук - 1-2 стръка
брашно

Тиквичките ги настъргвам и отцеждам много добре /само че вчера си сварих и сложих в гевгир да се отцеждат и охладят/. Смесвам ги с натрошеното сирене и останалите продукти, като брашното малко на око дозирам - според гъстотата на сместа. После правя топчета и слагам в хладилника малко да се охладят и постегнат.


Изваждам ги, сплесквам ги леко и ги изпържвам в сгорещена мазнина до зачервяване  от двете страни.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Печени домати с яйца

  


Това е много приятно лятно предястие. Необходими са 4 по-твърди и еднакви по големина домати, които се измиват и срязват на половинки. Изчистват се от семето и се нареждат в намаслена тава с отвора на горе. Във всяка половинка се чуква по едно яйце /нужни са общо 8 броя/, поръсва се с по 1/2 с.л. натрошено сирене и с малко счукан сухар най-отгоре. Слага се по малко масло и се запича във фурна.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Какаови топчета



400 г какаови бисквити
250 г масло
200 г пудра захар
2 ванилии
30 мл коняк или ром
настъргани орехи
кокосови стърготини в различни цветове

Бисквитите се натрошават в блендер, смесват се с мекото масло, пудрата захар, ванилиите и коняка. Омесва се тесто от което се правят малки топчета. Овалват се в смлени орехи и кокосовите стърготини. Поставят се хладилник да се охладят.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Салата от картофи, пилешко и сирене



Продукти:
3 сварени картофа
1 стрък зелен лук
50г сирене
50г сварено пилешко месо

Начин на приготвяне:
Картофите се нарязват на малки кубчета и към тях се прибавят нарязаните на дребно лук и месо. Овкусяват се със сол, зехтин и лимонов сок и се объркват. По желание може да се добави смлян чер пипер.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!