04 септември 2009

Царска туршия




Дойде времето и за приготвянето на зимнина. Аз лично всяка година си правя една и съща туршия от зеле, карфиол, червени камби, моркови и целина /може да се добави и зелен домат/.

Карфиолът го разделям на розички, зелето нарязвам на едро, чушките - на парчета, и морковите - на кръгчета. В компотен буркан нареждам зеленчуците, слагам по 4-5 скилидки чесън, нарязана целина/ако са дебели дръжките обезателно/, 1сл сол, 2сл захар, 4сл оцет и счукани 2 аспирина. Заливам със студена вода, запечатвам и обръщам в разстояние на около седмица.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Пълнени чушки с кайма и ориз


Ето моят начин на приготвяне на това ястие:

Продукти:
10 бр. чушки; 1 глава лук; 1 бр. морков; 500 г кайма; 1 ч.ч. ориз
1 бр. яйце; 1 ч.ч. кисело мляко; олио
1 ч.л. червен пипер; чубрица; черен пипер; сол; по 1 щипка сух босилек и сминдух; пресни магданоз и целина

Начин на проготвяне:
Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушват с малко мазнина и вода. Добавя се каймата, размита с малко вода и се задушава около 15 минути. Слага се измития ориз, подправките и се долива 1 чаша вода. Задушава се, докато ориза е полуготов, като се разбърква за да не залепне на дъното на съда.


Чушките се почистват от дръжките и семките, надупчват се с игла на няколко места и се пълнят със сместа. Отворът се набрашнява и се подреждат в дълбока тава. Налива се подсолена вода до половината (ако искате да е гъст соса се добавя и размито брашно), поръсва се с мазнината и се слагат във загрята фурна.



 Пекат се около 30-40 минути, след което тавата се изважда и в купа се отделят 1-2 черпака от соса да се охладят за 10 минути.


Яйцето се разбива с киселото мляко и малко сол и с разбиване към него се налива охладения сос. Получената смес се излива в тавата при чушките и леко се разтръсква, за да се разпредели равномерно.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Каша от печени патладжани и чушки


Това е едно типично лятно ястие за нашето семейство. Може да се каже, че е кьопоолу на манджичка :)

В тенджерка се загряват около 4сл олио и се добавят 2 настъргани домата



след това - нарязани на ситно обелени 3 патладжана и 4 чушки.



Прибавят се 2-3 пресовани скилидки чесън, сол на вкус, 2чл червен пипер, 2чл Вегета и се долива чаша вода.


Разбърква се и се изсипва размитото брашно/1сл/. Оставя се да покъкри около 5-10 минути и след това се сваля от огъня.По желание може да се натроши сирене върху порцията в чинията.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

02 септември 2009

Ароматно агнешко с гъби

Реших да използвам нестандартни за агнешкото месо подправки, и се получи добра комбинация! Вижте рецептата и снимки към нея:



Продукти:
1.5 кг агнешко месо
4 бр. гъби печурки
3-4 с.л. олио
10-15 зърна черен пипер
2 с.л. брашно
1 ч.л. куркума
по 1 щипка мащерка и майорана
1 ч.л. чесън на прах
1 клонка нарязан девесил
нарязани листа на 1 стрък джоджен

Месото се нарязва на порции, които се овалват в смес от размитото с вода брашно и подправките. Нарежда се в тава, поръсва се с олиото и се долива около 1 и 1/2 ч.ч. вода.



Покрива се с фолио и се пече в загрята фурна на 180 С. След 1 час и 40 минути се слагат нарязаните печурки и се пече още около 30 минути. После фолиото се маха и месото се дозапича за 10 минути до зачервяване.Сервира се с картофи, ориз или друга гарнитура по избор.





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Какаов сладкиш без яйца



Искам да споделя с вас една рецепта за сладкиш, който се приготвя много бързо и е икономичен. Ето и продуктите:

1 кофичка кисело мляко

1 ч.л.сода препълнена
1 ч.ч.захар
1/2 ч.ч. олио
1 и 1/2 ч.ч. брашно
ванилия
2чл какао
2-3сл стафиди
около 100г сладко/конфитюр


В купа се изсипва киселото мляко и се погасява със содата. Добавят се захарта, олиото, брашното на части като се разбърква, ванилията и какаото. Може да се разбие с миксер за да стане гладка сместа. Изсипва се в намаслена и набрашнена тава с размери 30х20см. Отгоре се слагат стафидите /може и счукани орехи/ и се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути/проверява се с клечка за зъби дали е опечено/.След като се извади от фурната докато е още топъл, сладкиша се намазва със сладкото.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...